Un nou soc a zguduit ieri pietele romanesti, dupa citeva zile de acalmie: leul scade agresiv, Bursa se prabuseste. Problema americana potenteaza efectele scandalurilor politice si ale deficitelor in crestereLeul a ajuns ieri la nivelul de acum trei ani Incertitudinile politice si perspectivele sumbre asupra ratei inflatiei si a deficitelor de cont curent alunga investitorii din Romania. In plus, criza americana adinceste scaderile, si asa destul de mari, ale pietelor financiare din Romania. Un euro costa ieri 3,7202 lei, aceasta fiind cea mai mare valoare din ultimii trei ani. Indicele general al Bursei din Bucuresti a pierdut ieri aproape 5% si consemneaza cea mai importanta scadere din ultimul an. „Trendul acestor caderi este dat cu siguranta de fundamentele economice care se inrautatesc, iar amplitudinea crizei o dau evolutiile pietelor internationale", apreciaza analistul economic Liviu Voinea. Consultantul financiar Bogdan Baltazar este ceva mai optimist si crede ca scaderile din ultimele zile nu au legatura cu asteptarile asupra economiei romanesti. O problema interna o identifica insa si seniorul finantelor din Romania: circul politic. „Cred ca situatia internationala are un cuvint greu de spus in ceea ce priveste evolutiile pietelor din Romania. Nu este insa singura cauza a evolutiilor negative din ultima vreme. Investitorii pleaca pentru ca sint speriati de faptul ca Romania este o tara care nu poate fi guvernata. In plus, cind anunti un deficit bugetar de 1,4% si te trezesti cu unul de aproape 3% din PIB, ai o problema. S-a cheltuit enorm si iresponsabil in ultima luna a anului cu administratiile locale", spune Baltazar.

Caderea Bursei s-a inscris in trendul pietelor de capital internationale Analistul Liviu Voinea da insa si unele sperante investitorilor de la Bursa. „Cred ca BVB isi va reveni mai repede decit leul. Bursa depinde aproape integral de evolutiile externe. Cind se va mai potoli criza, o sa isi revina si BVB-ul", spune Voinea. In opinia lui Baltazar, legatura directa dintre scaderile de la Bursa si deprecierea leului va continua atit timp cit problemele din SUA vor mai exista. „Bursa si piata valutara au fost si vor ramine strins legate. Cind isi vor reveni, o vor face impreuna", a mai spus Baltazar. Leul a continuat sa piarda fata de euro in ciuda faptului ca Banca Nationala si Ministerul Economiei si Finantelor s-au aliat iar si au scos de pe piata ieri mai mult de 3,4 miliarde de lei. De la inceputul anului, in actiuni concertate sau separate, BNR si MEF au sterilizat piata cu aproape 20 de miliarde de lei. Pe piata interbancara (care mai functioneaza citeva ore dupa anuntarea cursului de referinta), un euro se tranzactiona la un maxim de 3,74 lei. Panica a fost cuvintul care a caracterizat ieri evolutia investitorilor la BVB. „Au fost intr-adevar momente de panica ieri la BVB, cauzate in special de vestile proaste venite de pe pietele externe. Scaderile vor mai continua la BVB, trendul este negativ. Asa ca pe termen scurt ne asteptam la noi caderi", sustine Gabriel Aldea, broker SSIF Intercapital Invest.

Gradul de aliniere al pietei de capital autohtone cu cel din America este in continua crestere inca din 2005, spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. „In 2007, indicele de corelare al BVB cu NYSE (Bursa de la New York - n.r.) a ajuns la 0,52 din maximum 1, destul de sugestiv ca sa arate de ce, atunci cind cade piata acolo, se resimte puternic si la noi", arata Pasol. (Serban Buscu, Dan Odagiu)

Cea mai grava cadere bursiera din lume dupa 9/11 Cele mai importante burse ale lumii au pierdut ieri, in medie, circa 4%. Perspectivele unei revigorari sint indepartate.

Zi neagra, ieri, pentru economia mondiala. „Principalii indici ai burselor din Europa consemnau ieri, inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare de la Bucuresti, corectii de peste 6%, cea mai mare scadere din ultimii ani. Astfel, indicele principalei piete europene, DAX, pierdea peste 6,7%, indicele francez CAC 40 era pe minus cu 6%, iar indicele Dow Jones Stoxx 50, care urmareste evolutia principalelor companii din Europa, cobora cu 5,7%. De asemenea, indicele Bursei din Shanghai pierdea 5%, iar cel din Hong Kong inregistra o corectie de circa 5,5%", explica Gabriel Aldea, broker SSIF Intercapital Invest. La ora 16.00, scaderile se mai ponderasera si se situau in jurul valorii de 4%. „Cine mai stie cind se va opri criza? Nimeni, nici macar George Bush care incearca sa ia acum o serie de masuri", spune consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Presa internationala acorda spatii largi crizei burselor. Principalele ziare financiare din lume dau titluri care indica scaderea accentuata a pietelor de capital. „Actiunile se scufunda in Europa", noteaza „Financial Times", care arata ca Europa i-a urmat Asiei de Sud-Est la scaderi abrupte dupa ce investitorii nu au reactionat pozitiv la declaratiile presedintelui american George W. Bush, care a anuntat stimulente fiscale care sa impiedice recesiunea. „Pietele mondiale cad", anunta si CNN, care spune ca investitorii sint tot mai sceptici la posibilitatile economiei americane de a evita recesiunea. Si presa din China, Japonia si Hong Kong se preocupa de criza pietelor de capital. De altfel, Bursa din Hong Kong a inregistrat cea mai severa corectie a indicilor, de peste 5%, de dupa septembrie 2001. „Cade bursa", noteaza editia japoneza a Bloomberg. De altfel, preocuparea generala a lumii financiare este ce decizie va lua Federal Reserve din America. O ajustare semnificativa a dobinzii de interventie ar putea da un semnal pozitiv investitorilor din intreaga lume, desi este posibil ca nici aceasta sa nu fie de ajuns.

Inceputul crizei internationale actuale il gasim in Statele Unite la finele anului trecut, cind a inceput asa-numita criza „subprime" ca urmare a scaderilor de preturi de pe piata imobiliara americana. „Subprime" inseamna de fapt credite ipotecare cu grad mare de risc. Pentru a putea acorda credite in conditii mai lejere, bancile americane isi externalizau o parte din imprumuturi prin securitizare (vindeau practic datoriile oamenilor) catre alte banci sau fonduri care la rindul lor, le vindeau mai departe. Atrasi de profiturile mari (date de riscul mare), multe dintre bancile importante din lume au investit in aceste titluri. Cind piata imobiliara americana s-a prabusit, iar oamenii nu au mai putut plati ratele, aceasta criza nu a afectat numai banca, aceea care a dat creditul, ci toate celelalte institutii care au „comercializat" datoriile imprumutatului. De aici criza s-a extins in toata Europa, generind o lipsa acuta de lichiditati si caderi locale la toate bursele din lume. Cind perspectiva asupra economiei SUA s-a inrautatit prevestind o recesiune economica, pietele mondiale au reactionat si mai puternic, problema culminind cu scaderea generalizata de ieri. (Serban Buscu, Dan Odagiu, Florin Cojocaru)

Marile crize 1929-1933 - Marea Depresiune. A inceput cu caderea Bursei din New York. SUA erau atunci cel mai important creditor al Europei. Au fost afectate toate economiile capitaliste. A fost una dintre cauzele declansarii celui de-Al Doilea Razboi Mondial 1973-1974- Criza petroliera. Pretul titeiului a crescut cu 234% intr-un singur an. 1997- Criza asiatica. A fost precedata de criza mexicana (1994) si criza din Rusia. A fost provocata de o deschidere a pietelor financiare care a condus la un aflux de capital speculativ care a plecat la fel de repede cum a venit. Evolutiile celor mai importante monede pe www.cotidianul.ro/select