Grupul ceh de utilitati CEZ, producator, distribuitor si furnizor de energie electrica, a anuntat, ieri, ca a depus o oferta pentru a deveni partener strategic al Termoelectrica in proiectul de constructie a unei noi centrale energetice la Borzesti,
Grupul ceh de utilitati CEZ, producator, distribuitor si furnizor de energie electrica, a anuntat, ieri, ca a depus o oferta pentru a deveni partener strategic al Termoelectrica in proiectul de constructie a unei noi centrale energetice la Borzesti, judetul Bacau, transmite Mediafax, precizand ca reprezentantii companiei au refuzat sa ofere detalii suplimentare. Anterior, CEZ anuntase ca centrala va functiona pe baza de gaze sau de carbune si va avea o capacitate de 400-500 de megawati.
CEZ Romania a fost selectata de Termoelectrica, in august 2007, in etapa de precalificare pentru modernizarea si constructia de noi unitati de producere a energiei la sucursalele Borzesti si Galati. In faza de precalificare, firmele au facut dovada bonitatii financiare si a experientei. O luna mai tarziu, in luna septembrie 2007, directorul general al Termoelectrica, Viorel Marian, a fost demis din functie de catre ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, din cauza managementului defectuos.
La finele lunii octombrie, directorul de programe din cadrul Termoelectrica, Constantin Ioanitescu, declara ca producatorul de energie va decide pana in decembrie daca va relua procesul de selectie a investitorului privind construirea unui nou grup de producere a energiei in cadrul termocentralei Braila.
Acesta a aratat ca procesul de selectie a investitorului cu care se va construi un nou grup de producere a energiei la termocentrala Braila este foarte complicat intrucat selectia se face intre firme foarte mari, foarte puternice si foarte interesate. Ioanitescu a adaugat ca societatea are nevoie de parteneri straini intrucat necesarul de investitii in capacitatile pe care le detine este de circa doua-trei miliarde euro.
Termoelectrica vizeaza constituirea unor societati mixte, care sa functioneze ca producator independent de energie si la care investitorul privat sa detina pachetul majoritar de actiuni. In acest scop, firma desfasoara proceduri de selectie a investitorilor la Doicesti, Galati, Borzesti si Braila.
Investitorii admisi la etapa de selectie a ofertelor pentru Electrocentrale Galati sunt Enel (Italia), Electrabel (Belgia), Gas de France, AES Corporation (SUA), Edison (Italia) si CEZ. In luna mai, fostul director general al Termoelectrica, Viorel Marian, declara ca investitia pentru un nou grup de producere a energiei la Braila va necesita fonduri de circa un miliard de euro.
Saptamana trecuta, CEZ a depus o alta oferta pentru a deveni partener strategic si la proiectul de modernizare si extindere a unitatii de productie Electrocentrale Galati.
CEZ este actionarul majoritar al distributiei de energie Electrica Oltenia, pe care a preluat-o in 2005, in urma unei tranzactii de 151 milioane de euro. Termoelectrica detine trei filiale de productie, respectiv Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Galati, precum si patru sucursale, fara personalitate juridica - Borzesti, Braila, Doicesti si Paroseni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.