Aglomeratie mare la camera nuptiala a Penitenciarului cu regim de maxima siguranta Botosani. Locul amenajat in urma cu noua luni de conducerea unitatii face tot mai greu fata solicitarilor. O noua camera este in stadiu de proiect.Liliana Arminici si Doru Turceag,doi detinuti care au trecut princamera nuptiala Din ce in ce mai multe persoane private de libertate vor sa profite de prevederile legale care le dau dreptul la doua ore de intimitate in fiecare trimestru. Astfel, anul trecut s-au aprobat 237 de cereri. Cum in unitate se afla in jur de 1.000 de persoane in detentie, ar insemna, teoretic, ca un sfert dintre acestea au reusit sa utilizeze camera pusa la dispozitie de conducerea penitenciarului. Totusi, reprezentantii acestuia sustin ca au fost si cazuri in care unui detinut i s-au aprobat mai multe cereri, astfel ajungindu-se la numarul amintit. Potrivit actelor normative in vigoare, camera poate fi utilizata atit de cuplurile in care ambii membri se afla dupa gratii, cit si de cele in care doar sotul sau sotia este lipsit(a) de libertate. Cererea trebuie facuta insa de cel aflat dupa gratii. „Trebuie sa indeplineasca conditiile legale, adica sa fie sot, sotie sau concubin si sa fi pastrat relatia in ultimele sase luni. Totodata, trebuie sa nu aiba afaceri judiciare pe rol si, nu in ultimul rind, sa aiba o conduita corespunzatoare", afirma Marius Hliban, directorul Penitenciarului Botosani. Acesta mai spune ca a avut si cazuri in care nu a aprobat acordarea camerei tocmai pentru ca detinutii in cauza nu indeplineau toate conditiile legale.

Date fiind solicitarile tot mai numeroase pentru camera nuptiala, care au facut ca aceasta sa fie utilizata si de cite patru ori intr-o singura zi, conducerea unitatii intentioneaza sa mai amenajeze inca una. „Momentan ne aflam la stadiul de proiect pentru ca avem alte prioritati. Investitia va fi realizata din fonduri proprii", mai spune Marius Hliban. Deocamdata, camera este acordata dupa un grafic strict pentru a preveni orice reclamatie.

In consecinta, pina ce proiectul va fi pus in practica, detinutii vor trebui sa se multumeasca cu actuala incapere. Aceasta arata ca o camera de hotel, cu dus, lenjerie curata, televizor cu cablu si, in plus, prezervative si o brosura cu sfaturi sexuale.Amenajarea unei camere pentru relatiile intime si planurile de extindere a acesteia reprezinta doar una dintre masurile luate de conducerea Penitenciarului Botosani pentru socializarea detinutilor. Printre altele, unii detinuti au jucat o piesa de Cehov la Teatrul „Mihai Eminescu", altii merg la meciurile de acasa ale echipei de liga secunda FC Botosani, in timp ce un alt detinut a scris o carte de poezii pe care a lansat-o la sediul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National.

Totodata, in toamna anului 2006 s-a oficiat o casatorie chiar la penitenciar. Atunci, Liliana Arminici, femeie cu sase copii, condamnata pentru furt, si-a unit destinul cu Doru Turceag, tata a patru copii, intemnitat pentru omor. Cei doi s-au cunoscut in duba penitenciarului, cind mergeau la un proces, iar pentru oficierea casatoriei ofiterul Starii Civile Botosani s-a deplasat la unitatea de detentie.