Indicii BVB au pierdut aproximativ 5 procente
Criza pietelor externe trage in jos piata romaneascaPrima sedinta a saptamanii a inchis cu scaderi ample, de peste 4 procente pentru toti indicii, desi vineri brokerii erau mai optimisti si asteptau
Indicii BVB au pierdut aproximativ 5 procente
Criza pietelor externe trage in jos piata romaneascaPrima sedinta a saptamanii a inchis cu scaderi ample, de peste 4 procente pentru toti indicii, desi vineri brokerii erau mai optimisti si asteptau un rebound al Bursei de la Bucuresti.
Deprecierile de ieri au fost in continuare determinate de crizele economiilor puternice ale lumii, transpuse in pietele de capital. Indicele BET-FI a suferit cea mai ampla scadere, de +5,01%, urmat de BET, cu -4,60, si BET-C, +4,30 procente. Au fost doar 4 emitenti care s-au apreciat in sedinta de ieri, dar nicio crestere nu a fost mai mare de 2,8%. Lichiditatea pietei a fost destul de buna, 68 milioane de lei, din care cota pietei Rasdaq a fost doar de 8 milioane.
Previziunile nu mai au nicio urma de speranta. Daca zilele trecute se mai spera la un rebound, la o intoarcere, sau cel putin la o consolidare lenta, ziua de ieri a aratat ca Bursa merge in jos. Privita si tehnic, si din punctul de vedere al factorilor ce ii influenteaza evolutia, directia BVB este descendenta.
"Desi la finalul saptamanii trecute am asistat la un rebound, acesta a avut o consistenta efemera, care nu a avut forta sa reziste, desi au fost cativa cumparatori. Nevoia de lichiditate, temerile, vizavi de economiile tarilor dezvoltate au lasat amprente placute asupra burselor emergente si creeaza panica si mai mare in randul investitorilor.
Indicele societatilor de investitii financiare, care a suferit cea mai ampla scadere si cea mai mare volatilitate, se poate duce usor spre pragul de 55 de mii de puncte", crede Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
"Toata lumea era optimista vineri, unii vedeau un rebound al pietei, chiar o stabilizare, dar ziua de ieri a schimbat radical datele problemei. Şedinta de ieri a fost una deosebita pentru toate Bursele. Cele straine au ajuns la niveluri foarte mici, Bursa americana nu a lucrat, au fost scaderi ample, -7% pentru DAX sau -5 procente pentru FTSE. Pe acest fond, s-a demonstrat ca Bursa romaneasca este o imagine in oglinda a celor externe", ne-a explicat Adrian Caramiha, SSIF Broker Cluj.
Desi lichiditatea a fost sustinuta de cateva tranzactii mai importante, brokerul crede ca acestea ar fi putut fi aranjate inainte. "In ciuda acestor scaderi ample pe care le-au inregistrat indicii, am avut o lichiditate buna, au fost tranzactii Deal, dar si alte tranzactii importante cu SIF2 sau Rompetrol, care mi-au dat de gandit ca ar fi fost aranjate in prealabil", ne-a mai declarat Caramiha.Investitorii sunt din ce in ce mai panicatiInvestitorii au intrat intr-o stare de panica din ce in ce mai acuta, si se vede o disperare a vanzatorilor. In plus, brokerul de la IFB Finwest a mai semnalat o problema care vine sa pluseze la criza de lichiditate si la vanzarile ample.
"Pe langa panica investitorilor si tendinta acida de vanzare, mai apare si problema fondurilor deschise de investitii. Astfel, in aceste perioade cand piata scade, investitorii solicita banii de la fonduri si acestea sunt obligate sa ii dea, deci sa vanda actiuni ca sa poata returna cash. Acest lucru genereaza o criza si mai acuta de lichiditate, care vina sa se alature celorlalte probleme, de natura macroeconomica", ne-a explicat Chisu.
Chiar daca, din punct de vedere fundamental, nu sunt motive foarte mari de ingrijorare in ceea ce priveste actiunile listate, aceste lucruri nu mai conteaza foarte mult in calculele investitorilor, cuprinsi de panica. "Teama investitorilor este mai presus de orice date macroeconomice care, teoretic, ar trebui sa mai dea o doza de optimism. Aceste date, plus ingrijorarile privind criza din ce in ce mai evidenta a burselor internationale, sunt cele mai importante lucruri pe care un investitor le ia in calcul", ne-a mai explicat Chisu.Crizele puternice ale Burselor externe complica situatia BVBSemnele unei crize la nivelul Burselor globale sunt din ce in ce mai evidente, la fel ca si repercusiunile pe care acestea le au asupra Burselor emergente. "Este o situatie destul de complicata, daca spre sfarsitul saptamanii trecute mai aveam o mica speranta, acum lucrurile s-au schimbat radical. Nebunia de pe pietele externe s-a resimtit puternic si la noi. Ieri a fost o zi groaznica pentru majoritatea Burselor, am asistat la scaderi istorice. Este din ce in ce mai evident ca avem de-a face cu o criza globala puternica, ce are repercusiuni si asupra ringului bursier romanesc. Urmatorul prag suport al indicelui BET-FI, care de altfel este si foarte important, este acela de la 55 de mii de puncte. Dar pana acolo trebuie sa vedem ce face si in jur de 57 de mii de puncte. Deocamdata, piata arata foarte rau si ma tem in continuare de alte vesti proaste. Asa cum s-a intamplat si la americani, cand deja Bursa scadea mult, au venit vesti rele, e posibil ca si la noi sa se intample acelasi fenomen", ne-a explicat Leonard Visan, directorul general al SAI Investica Asset Management. "In aceasta perioada de criza, cred ca cei care au cash ar face bine sa ramana pe cash si cine are actiuni ar putea incerca sa le protejeze pe futures, la BMFMS", a mai spus acesta.Transgaz va urma trendul descendentDesi, in mod normal, aparitia la tranzactionare a unui nou emitent ar fi adus un suflu nou pietei, in aceste situatii Bursa este prea afectata in sens negativ ca sa mai poata reactiona.
Intrarea titlurilor TGN va fi urmata, cred brokerii, de o perioada de scaderi, in pas cu piata.
Concluzia specialistilor este ca avem un trend descendent, care pare a nu se incheia mai devreme de jumatatea anului.
Transgaz nu va avea nicio forta, nu va schimba in niciun fel lucurile. Cel mai probabil, se va alinia tendintei generale a pietei si vom asista la scaderi ample si pentru acest emitent. Cred ca abia in a doua parte a anului vom putea asista la cresteri semnificative pe Bursa. Poate si pana atunci vor mai fi mici rebounduri la fel de efemere ca acelea de pana acum, dar e nevoie ca lucrurile sa se linisteasca pentru a asista la o stabilizare", a incheiat Chisu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.