Seful statului l-a avertizat din nou pe ministrul interimar al Justitiei ca il va suspenda daca nu trimite la DNA dosarul celor opt demnitari.Traian Basescu vrea sa-l suspende si peministrul interimar al Justitiei Presedintele Traian Basescu i-a trimis ieri ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, o scrisoare deschisa prin care il someaza sa trimita Parchetului avizul sau de incepere a urmaririi penale in cazul celor opt fosti sau actuali demnitari. Dupa ce duminica ii ceruse acelasi lucru, dar intr-o declaratie de presa facuta pe Aeroportul Otopeni, presedintele a asternut ieri pe hirtie nu doar amintita somatie, ci si amenintarile. „Va atentionez ca in caz contrar ati savirsi un abuz in serviciu si nu voi ezita sa actionez, in baza prerogativelor legale si constitutionale pe care le am, in vederea normalizarii situatiei", a precizat seful statului. In replica, liberalii intentioneaza sa ceara o consultare la nivelul Curtii Constitutionale, CSM si al celor doua comisii juridice din Parlament. Ministrul Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu, a declarat, ieri, la Radio News FM, ca Teodor Melescanu a fost amenintat la telefon de catre presedintele Basescu. "Ministrul Melescanu a fost amenintat la telefon ordinar de presedintele Traian Basescu, cu un limbaj care nu poate fi reprodus la un post de radio sau in presa. Noua ne-a spus acest lucru Melescanu, in ce hal i-a putut vorbi presedintele la telefon pentru ca si-a permis sa faca un gest legal", a declarat Nicolaescu, citat de MEDIAFAX. (Cristian Oprea)

DNA trimite doar cópii din dosar la Cotroceni „Dosarul cauzei", pe care ministrul Melescanu i l-a cerut presedintelui Basescu, este compus din referatul procurorului si copii dupa unele probe, sustine DNA.

Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a precizat ieri pentru Cotidianul ca dosarele intocmite pe numele demnitarilor nu parasesc institutia. „DNA trimite presedintelui, in vederea obtinerii avizelor pentru declansarea urmaririi penale, doar referatul procurorului de caz si citeva probe relevante in copii certificate de acelasi procuror", sustine Biroul de presa al institutiei. Precizarea DNA survine dupa ce simbata ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, i-a returnat presedintelui Traian Basescu avizele date pentru declansarea urmaririi penale impotriva a opt fosti sau actuali ministri. Melescanu a argumentat ca documentatia trimisa de presedinte la Ministerul Justitiei ar fi incompleta, pentru ca ar lipsi „dosarul cauzei", asa cum prevede legea raspunderii ministeriale.

Interpretarea data acestei legi de ministrul Teodor Melescanu a fost criticata si de presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, conservatorul Sergiu Andon. El a declarat pentru Realitatea TV ca „din punct de vedere juridic ministrul interimar nu procedeaza corect", pentru ca „interpretarea ad litteram" a expresiei „dosarul cauzei" ar duce la „obstructionarea justitiei". Conform Constitutiei, doar presedintele Romaniei, Camera Deputatilor si Senatul au dreptul sa ceara declansarea urmaririi penale a ministrilor pentru fapte comise in exercitiul functiei, majoritatea fiind acte de coruptie. (Dorin Petrisor)