Seful statului l-a somat ieri pe ministrul interimar al Justitiei sa transmita catre Ministerul Public solicitarile de incepere a urmaririi penale a opt fosti si actuali ministri. Eventualul refuz al lui Teodor Melescanu este, in opinia presedintelui, un abuz in serviciu care va fi sanctionat cu suspendarea din functie.
"Am luat act cu ingrijorare de refuzul dumneavoastra de a transmite cererile mele pentru inceperea urmaririi penale a fostilor si actualilor ministri, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Victor Babiuc, Szolt Nagy, Tudor Chiuariu, Paul Pacuraru, Codrut Seres si Decebal Traian Remes, desi dosarele cauzelor v-au fost remise inca din data de 16.01.2008 de Administratia Prezidentiala. Fac precizarea ca Presedintele Romaniei nu este organ de cercetare penala si nici nu se substituie procurorului sau judecatorului cauzei", arata Traian Basescu intr-o scrisoare adresata ministrului interimar al Justitiei. Presedintele explica faptul ca i-a transmis lui Melescanu, sub sigiliu, toate documentele venite din partea Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie care au stat la baza solicitarii si s-au aflat in copie la Administratia Prezidentiala, cu inscriptia ,,Conform cu originalul'' si stampila institutiilor transmitatoare. "Documentele in original s-au aflat intotdeauna la Ministerul Public", spune Basescu, subliniind: "Absolut toate documentele pe care le-am detinut v-au fost transmise".
"Nu voi ezita sa actionez"
Traian Basescu sustine raspicat faptul ca Teodor Melescanu, in calitate de ministru al Justitiei nu are dreptul de a cenzura decizia presedintelui, in acest sens Decizia Curtii Constitutionale nr.1133 din 2007 fiind foarte clara. "Domnule ministru, va solicit sa respectati Constitutia Romaniei, independenta justitiei si sa nu intarziati aplicarea legii atunci cand este vorba despre oameni politici. De asemenea, va atrag atentia ca nu aveti atributii privind verificarea legalitatii actelor Presedintelui, ci doar verificarea legalitatii actelor Guvernului", mai spune seful statului. El insista: "Avand in vedere ca in momentul de fata impiedicati indeplinirea unei prerogative a Presedintelui Romaniei, va solicit sa va limitati la atributiile legale pe care le aveti, transmitand solicitarile mele de incepere a urmaririi penale catre Ministerul Public impreuna cu referatele procurorilor de caz si cu cererile formulate de Procurorul General si procurorul sef DNA, documente ce se afla in posesia dumneavoastra. Va atentionez ca in caz contrar ati savarsi un abuz in serviciu si nu voi ezita sa actionez, in baza prerogativelor legale si constitutionale pe care le am, in vederea normalizarii situatiei".
Primul avertisment
Presedintele i-a atras atentia ministrului interimar al Justitiei inca de duminica, Basescu l-a avertizat pe Melescanu, ca, prin atitudinea in cazul celor opt ministri pentru care seful statului a cerut inceperea urmaririi penale, se apropie de abuz in serviciu. "E un avertisment pe care i-l dau public", a spus Basescu. El a precizat ca observa "cu neplacere" ca Guvernul, prin ministrul interimar al Justitiei, gaseste motivatii pentru a bloca inaintarea cererii sale referitoare la cei opt ministri si a acuzat Executivul ca face in acest moment "greseli fundamentale" pentru credibilitatea institutiei. Seful statului a mai spus ca "se vede cu ochiul liber" tratamentul diferentiat pe care il au romanii de rand si ministrii, in raport cu justitia. (A. HRIBAN)
Amenintari cu vorbe grele
Ministrul interimar al Justitiei a fost amenintat telefonic de presedintele Traian Basescu pentru ca nu a transmis Parchetului dosarele celor opt ministri, a sustinut ieri ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-un interviu acordat postului News FM, citat de Realitatea tv.
Liderul PNL a precizat ca limbajul presedintelui Basescu nu poate fi reprodus la un post de radio sau in presa insistand ca seful statului a amenintat intr-o maniera "ordinara". De altfel, surse din conducerea PNL ne-au precizat ca ieri, inaintea inceperii sedintei BPC, premierul Tariceanu i-a informat pe liderii liberali ca presedintele Basescu i-a adresat "cuvinte grele" lui Teodor Melescanu, intr-o convorbire telefonica. La randul sau, liberalul Relu Fenechiu a fost de parere ca Traian Basescu a intrat intr-o criza deoarece legea nu mai este de partea lui. "La ora actuala, niste baieti destepti de la DNA au trimis niste sesizari in legatura cu niste liberali doar pentru ca este an electoral si pentru ca trebuie sa-i dea munitie lui Basescu", a precizat el. (D.I.)
Ce-l asteapta pe Melescanu
Conform articolului 109 din Constitutie, numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.
Acelasi text, prevede ca "daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie". Cazurile de raspundere si pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind raspunderea ministeriala, mai spune Constitutia. Legea raspunderii ministeriale stipuleaza, la articolul 18, ca daca una dintre cele doua Camere ale Parlamentului sau Presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala, dosarul cauzei se trimite, de indata, ministrului Justitiei sau, dupa caz, primului-ministru, pentru a proceda potrivit legii.
"Joc riscant al ministrului"
Deputatul PC Sergiu Andon a explicat situatia creata: "Ministrul Melescanu risca sa prelungeasca raca cu presedintele si prin acest fapt ii sufla in panze sefului statului. Mai mult, Melescanu s-ar putea trezi cu o plangere penala din partea Administratiei Prezidentiale, nu a presedintelui. Chiar daca intr-un proces penal nu exista nici o sansa cu o asemenea fapta, dupa ce a fost suspendat Melescanu, presedintele si-a atins scopul". "Este un joc riscant al ministrului, care s-a bazat pe o interpretare strict literala a legii pentru a ii arata lui Basescu ce mic este. Mai exista o varianta rapida prin care presedintele, in plangerea penala adresata Parchetului General, sa adauge un alineat prin care isi exprima acordul pentru inceperea urmarii penale si dispune si suspendarea ministrului", a adaugat Andon.
"E un spectacol de Kafka"
Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a apreciat: "E o lupta intre Palate in care se abuzeaza de niste prevederi neclare ale legislatiei. A fost un abuz si din partea presedintelui ca nu a numit-o pe Norica Nicolai in fruntea ministerului Justitiei si acum si din partea domnului Melescanu. Unul a spus ca nu este notarul, celalalt ca nu este postasul". El a aratat ca: "Oricum in cazul ministrului nu poate fi vorba de o infractiune, care sa implice raspunderea penala sau adminstrativa. Presedintele nu cred ca il va suspenda pe Melescanu, deoarece nu cred ca are timpul necesar pentru asta. In toata aceasta disputa pe texte de lege, cea care are de suferit este institutia justitiei. E un spectacol de Kafka". (C.A.; A.H.)
Emil Boc, presedintele PD-L
"Justitia nu se negociaza"
Boc a declarat ca presedintele Basescu are dreptul legal de a cere o eventuala incepere a urmaririi penale impotriva ministrului Teodor Melescanu. Fundamentul legal este decizia 1133 a Curtii Constitutionale din decembrie 2007, prin care a fost eliminata comisia speciala de la Cotroceni. Conform lui Boc, dreptul presedintelui de a aviza urmarirea penala a unui ministru nu poate fi ingradit in nici un fel. Mentinandu-si acuza de abuz in serviciu la adresa lui Melescanu, Boc a adaugat ca "speram insa, sa nu fie nevoie sa ajungem acolo si sa inteleaga faptul ca justitia nu se negociaza, ci se aplica". Democrat-liberalii cred in continuare ca scandalul creat in jurul listei celor opt ministri este cauzat de o incercare a liberalilor de a bloca derularea actului de justitie. "Prin tot ceea ce face astazi, Cabinetul Tariceanu doreste sa se situeze deasupra legii si sa blocheze justitia in a se pronunta cu privire la presupusele fapte de coruptie din cadrul Cabinetului Tariceanu", a afirmat Boc. (A.I.)
Cristian Diaconescu, vicepresedinte PSD
Legea se aplica cu buna credinta
Cristian Diaconescu a declarat, la Realitatea tv, ca "ministrul Justitiei nu are drept de aviz, nici conform si nici decizional, ci asigura legatura intre puterile statului". Referitor la ce ar trebui sa contina dosarul aflat pe masa ministrului de Justitie pentru ca acesta sa fie trimis mai departe, Diaconescu a precizat ca "nu exista nicio norma legala care sa se refere la continutul unui astfel de dosar. Legea se aplica cu buna credinta. In momentul in care incerci sa o speculezi, se poate ajunge in diverse directii". Diaconescu a adaugat: "Tot acest cadru juridic care este inert a fost formalizat in 2005. Se presupune ca atunci cand actualul Guvern si-a asumat raspunderea in 2005, inclusiv pe reluarea responsabilitatilor privind numirea procurorilor, responsabilitati care in 2004 au fost date altei institutii, care se numea CSM, si aceste legi au fost promulgate de catre presedintele Romaniei, banuiesc ca facut in cunostinta de cauza aceste demersuri", a sustinut Cristian Diaconescu. (A.A.)
Renate Weber, europarlamentar PNL
Vinovata e Kovesi
Renate Weber a declarat ieri ca vinovatul pentru discutia generata in jurul dosarelor celor opt ministri este procurorul general, care a interpretat Legea 115 intr-o maniera personala. "Procurorul general a interpretat legea intr-o maniera personala, care ii permite sa trimita la presedinte niste copii dintr-un dosar, dar nu dosarul cauzei. Nu ne jucam aici cu un dosar penal, dosarul cauzei. Nu exista decat un singur dosar, cel care incepe cu copertile acelui dosar, cu fila unu din acel dosar, si se termina cu hotararea care ramane definitiva in penal sau definitiva si irevocabila in civil", a spus Weber intr-un interviu pentru postul public de radio. Ea a caracterizat actiunile procurorului general drept o bataie de joc la adresa sefului statului. Weber a sugerat ca Parlamentul ar trebui sa ia in dezbatere modificarea legii in asa fel incat sa fie functionala inclusiv intr-un sistem de coabitare care da nastere la niste aberatii din punct de vedere politic. (C.A.)