Dublarea pretului la hamei de anul trecut fata de productia din 2006 si cresterea de 7-8 ori a pretului la malt vor genera o crestere cu circa 30% a pretului berii in 2008, a declarat Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor In
Dublarea pretului la hamei de anul trecut fata de productia din 2006 si cresterea de 7-8 ori a pretului la malt vor genera o crestere cu circa 30% a pretului berii in 2008, a declarat Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania.
"In recolta din 2006, pretul hameiului a fost de 270 euro pe tona, iar in 2007 a ajuns la 560-630 euro. In ceea ce priveste pretul maltului, acesta era in 2006 de 107 euro/kg, iar in productia din 2007 ajunge chiar la 1.000 euro/kg. Totodata, preturile la materia prima vor creste in continuare, pentru ca este o criza la nivel mondial, fapt ce va genera scumpirea berii. De exemplu, o bere care costa in prezent un leu va ajunge la 1,3 lei anul acesta", a spus Versescu.
Acesta a mai precizat ca productia de bere in cadrul companiilor membre ale Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania a scazut in 2007 cu circa 3-4%. "Scaderea a fost cauzata de aparitia berii bulgaresti pe piata romaneasca. Aceasta a atacat in special piata din sudul Romaniei, apoi a ajuns in Ardeal, Sibiu si Suceava. In primele 7 luni din 2007, acest produs a intrat in tara fara plata accizelor si prin urmare s-a vandut cu un pret mai mic, afectand fabricile din sud, care si-au scazut productia cu 20-30%. In aceste conditii, in primele sase luni din 2007 au intrat in Romania 100.000 de hectolitri de bere bulgareasca, o mare parte fiind bere Boliarka, care si-a indreptat spre Romania 6% din productia totala", a mai spus Vifor Versescu.Anul trecut, s-au vandut pe piata romaneasca 20,6 milioane de hectolitri de bereVanzarile de bere de pe piata romaneasca au crescut anul trecut cu 17,7%, la 20,6 milioane de hectolitri, potrivit estimarilor Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania.
Multinationalele au vandut circa 15,75 de milioane de hectolitri, urmate de producatorii autohtoni Bere Mures si European Food, cu 3,5 milioane de hectolitri, iar micii producatori au livrat 1,35 milioane de hectolitri. "Consumul de bere a ajuns la media de 100 de litri pe an de locuitor, similar cu cel din tarile europene, fara tarile unde preponderent este consumul de vin, astfel ca in 2008 nu vor mai creste mult", a mai declarat Vifor Versescu, directorul general al patronatului.
Potrivit acestuia, companiile multinationale nu vor inregistra in acest an cresteri mai mari de 5-7%, piata putand sa inregistreze un avans de maximum 15%. Cresterea pentru anul 2008 este sustinuta si de intrarea pe piata berii a producatorului de apa minerala si bauturi racoritoare Romaqua, care va incepe productia de bere la fabrica de la Sebes, cu o capacitate de un milion de hectolitri pe an. Totodata, capacitatea de productie a Bere Mures ar urma sa avanseze cu 400.000 - 500.000 de hectolitri.
In cazul firmelor care au capacitati de productie mai mici de 200.000 de hectolitri, scaderea in volum a vanzarilor s-a plasat anul trecut la 20%.Adoptarea Legii berii ar putea salva circa 2.000 de locuri de muncaReprezentantii micilor producatori de bere, firme cu capacitati sub 200.000 de hectolitri pe an, afirma ca aprobarea Legii berii, proiect care prevede stergerea partiala a datoriilor acumulate pana la finele lui 2003, va salva unele fabrici de la inchidere si locurile de munca a 2.000 de angajati. "In Germania, autoritatile lupta pentru cei 2.000 de salariati de la Nokia. In Romania, ne bucuram ca se mai duc doar 2.000 locuri de munca", a declarat luni Şerban Danciu, reprezentantul Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania in Comisia de dialog social de la Ministerul Economiei si Finantelor. Legea privind aprobarea de masuri financiare pentru intreprinderile mici si mijlocii din industria berii a fost respinsa de Camera Deputatilor in luna iunie a anului trecut, procedura de vot fiind contestata de micii producatori de bere. Actul normativ a fost initial adoptat in toamna anului 2006, primind ulterior avizul Curtii Constitutionale, dar a fost apoi retrimis Parlamentului de presedintele Traian Basescu, pe motiv ca ar fi "o lege pentru infractori". Proiectul de lege prevede scutirea partiala a producatorilor de bere cu capacitati mai mici de 200.000 hectolitri pe an de la plata datoriilor acumulate pana la 31 decembrie 2003. Potrivit actului normativ, firmele in cauza ar trebui sa realizeze un program de restructurare, prin care sa plateasca din sume proprii 40% din datorii, restul urmand a fi sterse.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.