Statele Unite isi cartografiaza zonele de granita in incercarea de a-si mari suprafata.Americanii au cartografiat, in 2007, peste 50.000de km2 din Golful Mexic SUA urmaresc sa-si modifice granitele si sa-si sporeasca astfel suprafata cu aproape un milion de kilometri patrati, informeaza revista „Wired". Valoarea petrolului, a gazelor naturale si a altor resurse pe care acest nou teritoriu le inglobeaza este estimata la nu mai putin de 1,3 trilioane de dolari. Guvernul american intocmeste de sase ani planuri detaliate ale zonelor din jurul granitelor, printre care Marea Bering, insulele Mariane si golfurile Alaska si Mexic. Americanii incearca sa-si mareasca teritoriile maritime pe care le detin in prezent cu ajutorul unei noi legislatii care reglementeaza suprafetele maritime ale tarilor. Potrivit estimarilor, in viitor, Alaska s-ar putea intinde in Oceanul Arctic cu 150 de kilometri mai mult decit arata hartile de azi. De asemenea, granita sudica a tarii ar putea cobori pina la mijlocul Golfului Mexic.

Timp de secole, tarile si-au delimitat teritoriile maritime folosinde-se de o distanta fixa pe care o adaugau la linia tarmului. Situatia s-a schimbat in 1994, cind a intrat in vigoare Conventia Natiunilor Unite asupra drepturilor maritime. S-a stabilit atunci ca statele isi pot muta granitele pina la limita platformei continentale, pas care le poate mari teritoriul, dar care e mai dificil de realizat din cauza dificultatilor de ordin tehnic. Problemele ar putea aparea insa daca mai multe tari vor revendica acelasi teritoriu. Expertii apreciaza ca o astfel de situatie s-ar putea ivi in zona Arctica, unde se bat cap in cap interesele Rusiei, Norvegiei si ale Danemarcei.

Specialistii se tem ca neintelegerile ar putea duce la conflict si chiar la escaladarea lui la scara mondiala. La celalalt pol, Marea Britanie, care a revendicat o bucata din Antarctica in urma cu un secol, a intrat deja in conflict cu Argentina si Chile din cauza unei zone pe care toate cele trei state vor sa puna mina.