In ultima perioada, a revenit in actualitate dezbaterea despre avort, poate mai intensa decat niciodata. Dezbaterea a fost provocata in principal de femeile britanice care au apelat la clinici private din Spania pentru a scapa de sarcinile nedorite,
In ultima perioada, a revenit in actualitate dezbaterea despre avort, poate mai intensa decat niciodata. Dezbaterea a fost provocata in principal de femeile britanice care au apelat la clinici private din Spania pentru a scapa de sarcinile nedorite, chiar si la peste 5 luni de gestatie. Scandalul care s-a iscat atunci cand s-a aflat ca unele clinici aveau improvizate sisteme prin care aruncau fetii in canalizare a determinat autoritatile spaniole sa controleze toate unitatile sanitare de acest fel, una cate una. De asemenea, a aparut o serie de intrebari legate de moralitate, legalitate si etica. In ceea ce priveste limitele unui avort apar diverse necunoscute, cum ar fi urmatoarele intrebari: Cand incepe fatul sa simta durerea? De cand poate supravietui in afara corpului mamei? Cand incepe activitatea cerebarala? "Perioada de sarcina in care fatul incepe cu adevarat sa traiasca se dezbate de ani de zile si continua sa fie o tema in legatura cu care membrii societatii au viziuni opuse. Probabil ca niciodata nu vom putea ajunge la un acord in acest caz", explica medicii de la British Medical Association. Cu toate acestea, chiar daca nu exista un raspun s absolut, literatura stiintifica ne ofera anumite date cheie in legatura cu aceste probleme.

Cand poate fatul sa supravietuiasca in afara corpului mamei?
Anul trecut, Amilia, o fetita americana, a supravietuit dupa ce s-a nascut in a 22-a saptamana de sarcina, cantarind numai 284 de grame. Este vorba despre un caz exceptional, dar trebuie sa recunoastem ca in ultimul timp limita supravietuirii unui fat in conditii acceptabile s-a diminuat drastic. Neonatologii spun ca in anii '70 era dificil ca un fat de 30-32 de saptamani sa poata supravietui. In prezent, specialistii considera ca nou-nascutul poate supravietui, cel putin in tarile dezvoltate, incepand cu a 24-a saptamana de sarcina, chiar a 23-a in anumite cazuri. Acest lucru se datoreaza avansurilor terapeutice - medicamente care se administreaza mamei sau nou-nascutului, care accelereaza maturizarea plamanilor, una din marile probleme ale prematurilor - si ale metodelor de ingrijire de la terapie intensiva. Cu toate acestea, supravietuirea fatului depinde de la caz la caz.

Cand incepe sa functioneze creierul?
Spre deosebire de animale, dezvoltarea creierului uman este mult mai lent si continua sa se formeze in timpul copilariei, sustin specialistii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.