Peisajele fermecatoare ofera un cadru agreabil diverselor forme de agrement
Cele mai frumoase monumente ale Bucovinei sunt concentrate in zonaOrasul Vatra Dornei este situat in nordul Romaniei (judetul Suceava), in Carpatii Orientali, in culoarul depresionar ce desparte grupa nordica de grupa centrala a acestora. Plasat la confluenta Bistritei Aurii cu cel mai insemnat afluent al sau din cursul superior, Dorna, la o altitudine de 802 - 808 m, si la 110 km sud-vest de municipiul Suceava, orasul are o pozitie deosebit de favorabila fata de cele mai importante cai de comunicatie.
Vatra Dornei este inconjurata de o serie de munti josi si mijlocii, cu structura cristalina, cu aspect de muncele, alcatuiti din culmi rotunjite care coboara in trepte - in nord-est, Barnarelu (1321 m), prelungirea masivului Giumalau; in sud, Dealul Negru (1302 m); in nord, Runcu (1155 m), partea terminala a Muntilor Suhardului, situati in unghiul de confluenta a Bistritei cu Dorna. Dincolo de aceste culmi din imediata apropiere a orasului se ridica spre sud zidul vulcanic al Muntilor Calimani, spre est, muntii cristalini ai Bistritei si masivele Giumalau-Rarau, iar spre nord, culmile Suhardului. Sub raport climatic, Vatra Dornei se caracterizeaza prin temperaturi medii anuale de 5 C (media lunii iulie: 15, 5 C, iar media lunii ianuarie: -6 5 C). Cantitatea medie anuala de precipitatii trece de 600 mm, iar numarul zilelor cu strat de zapada este de peste 120, fapt foarte important pentru practicarea sporturilor de iarna. In zona exista numeroase izvoare minerale, 37, care apar pe teritoriul localitatilor Poiana Cosnei, Dorna Candrenilor, Poiana Negrii, Vatra Dornei, Ortoaia, Saru Dornei, Panaci, Glodu, Darmoxa, Brosteni.Agrementul la Vatra DorneiFermecatoarele peisaje din Vatra Dornei confera un cadru agreabil diverselor forme de turism. La Vatra Dornei nu va puteti plictisi si dupa o vacanta de o saptamana - doua va intoarceti acasa relaxati si cu o mai mare pofta de viata.
La orice varsta puteti aborda inaltimile din preajma statiunii in drumetii, insotiti de ghizi experimentati. Reperele cele mai accesibile sunt Dealul Negru, Muntele Barnarelul, Runcul Mare si Varful Ousorul. Celor temerari le stau la dispozitie si alte numeroase trasee montane spre Masivul Calimani sau spre Suhard si Rodnei. Privelistea este incantatoare, urcusul alternand cu drumul plat prin paduri si poieni alpine.
Din statiune, telescaunul urca pe o distanta de 3 km pana in varful Dealului Negru la 1300 m altitudine. La coborare privelistea este impresionanta.
Pentru cei ce-si doresc o vacanta activa, statiunea Vatra Dornei dispune de multiple posibilitati de petrecere a timpului liber: drumetii, circuite auto la manastirile din Bucovina, pescuit pe raul Bistrita, parapanta in Suhard, riverrafting, ciclism montan prin toata depresiunea Dornelor, iar pentru sezonul de iarna sunt amenajate partii de schi de dificultate medie, prevazute cu instalatii de transport pe cablu, un patinoar si o partie pentru sanii, iar pe muntele Runc se afla o partie de schi fond.Monumentele Moldovei medievale sunt concentrate in BucovinaCinci dintre manastirile din nordul tarii sunt adevarate "diamante" ale tinutului, imaginara coroana a frumusetilor Romaniei. Arhitectura specifica si pictura exterioara sunt impresionante la Voronet, Humor, Moldovita, Sucevita si Putna.
Cele cinci capodopere ale artei romanesti traditionale reprezinta repere ale oricarui traseu turistic european. Calatorul care le descopera frumusetea pleaca spre casa mai bogati sufleteste, dar si cu dorinta de a reveni. In Ţara Dornelor se mai pastreaza nealterate traditiile populare transmise din mosi stramosi. La muzeul etnografic din statiune sau direct in casele muzeu din Dorna Arini, Panaci, Dorna Candrenilor sau Ciocanesti, turistii pot afla frumusetea portului traditional bucovinean, cantecele si dansurile localnicilor. Anual, cu prilejul sarbatorilor de iarna, la Vatra Dornei, dar si in localitatile din preajma se organizeaza Festivaluri Folclorice, spectacole in aer liber care atrag multi spectatori.
Un moment aparte pentru oaspetii asezarii il constituie in luna februarie Serbarile Zapezii, un corolar al bunei dispozitii, avand ca ingrediente muzica, dansul, sportul, imaginatia si, desigur, zapada. Spectacolul si bogatiile naturii, diversitatea, posibilitatea de relaxare si de fortificare a sanatatii sunt principalele argumente ale invitatiei in statiunea balneoclimaterica Vatra Dornei.Alte tipuri de agrementCea mai noua tentatie pentru turisti o constituie Mountain Bike-ul. Calatoriile cu bicicleta pe cararile muntilor fascineaza tinerii in special, dornici sa-si testeze calitatile fizice.
Pentru temerari sunt doua oferte deosebite: river-rafting si parapanta. Coborarile cu barca pneumatica pe apa Bistritei inseamna spectacol - curaj si indemanare. Echipamentul prefesional si instructorii cu inalta pregatire confera maxima siguranta acestui sport.
Cei care doresc au posibilitatea sa efectueze cursuri de formare pentru piloti cu durata de o saptamana. Şi parapanta castiga tot mai mult teren. Vatra Dornei este in primul rand orasul sporturilor albe.
Partiile de schi si pentru sanie, pentru concursuri si agrement primesc in fiecare an mii de turisti din tara, insa si de peste hotare, amatori, dar si sportivi de performanta. Partiile de schi sunt prevazute cu instalatii de transport pe cablu.Temperatura Statiunii Vatra Dornei se situeaza in jurul cifrei de +5,2 grC, osciland intre -6 in ianuarie si +15 C in iulie, cu precipitatii de aproximativ 800 mm pe cmp. Presiunea atmosferica medie este de 690 mm. Densitatea precipitatiilor este maxima in iunie si iulie, insa si precipitatiile din cursul iernii sunt destul de dense, realizand un strat de zapada de 1,1-1,6 m grosime. Vatra Dornei se afla la 105 km departare de municipiul Suceava, 40 km de Campulung Moldovenesc, 85 km de municipiul Bistrita. Cel mai apropiat aeroport se afla in Suceava. Accesul se mai poate face si pe Valea Bistritei, pe soseaua ce leaga municipiul Piatra Neamt de Vatra Dornei, 165. Municipiul Vatra Dornei este atestat documentar din anul 1410. Primele incercari de dezvoltare a balneologiei moderne la Vatra Dornei au inceput in anii 1807-1811.Scurt istoricIn perioada de inceput a statului moldovenesc, locuitorii zonei Vatra Dornei se considerau oameni liberi, care nu aveau alta datorie fata de domnii tarii decat de a efectua straja la hotare - tinutul Campulung, constituit sub forma unui "ocol domnesc", se bucura de o larga autonomie. In timpul domniei lui Aron Voda (1592-1595) sunt fixate straji la hotarul dinspre Transilvania, pentru a-i proteja pe campulungenii care isi creasera, prin defrisare, proprietati in Ţara Dornelor, iar aceste masuri duc la o rapida dezvoltare a tinutului. La sfarsitul secolului al XVI-lea este mentionata pentru prima oara localitatea de la varsarea Dornei in Bistrita, pe la 1640 existand aici deja o asezare infloritoare. In 1775, Vatra Dornei si nordul Moldovei au intrat in componenta Imperiului habsburgic. Pentru recunoasterea vechilor privilegii, locuitorii tinutului a trebuit sa lupte aproape un secol cu noile autoritati, iar succesul obtinut de comunele dornene in procesul cu statul austriac a contribuit mult la prosperitatea si dezvoltarea tinutului. In a doua jumatate a secolului XIX incepe amenajarea si modernizarea statiunii, prin captari de izvoare, prin aplicarea primelor tratamente cu namol de turba si mai ales prin construirea, in 1895, a instalatiilor balneare moderne. In primul deceniu al secolului XX, Vatra Dornei este declarata oras.In 1944, instalatiile balneare au fost complet distruse de trupele germane in retragere, iar dupa razboi, la Vatra Dornei s-au ridicat noi constructii balneare si cartiere de locuinte, impunandu-se si ca unul din centrele de importanta nationala pentru practicarea sporturilor de iarna.