Semnal - Modificarile genetice pot aduce cancerul
Un grup de cercetatori suedezi si americani au pus la punct un test care ar putea evalua riscul unui cancer de prostata. Testul are la baza mutatiile genetice care sunt asociate acestui tip

Semnal - Modificarile genetice pot aduce cancerul
Un grup de cercetatori suedezi si americani au pus la punct un test care ar putea evalua riscul unui cancer de prostata. Testul are la baza mutatiile genetice care sunt asociate acestui tip de cancer si a fost prezentat in premiera de curand in New England Journal of Medicine.

Cercetarile coordonate de Henrik Gronberg de la Karolinska Institute din Stockholm si William B. Isaacs de la Johns Hopkins Medical Institutions, Baltimore au dus la identificarea unei serii de 16 mutatii genetice situate in cinci secvente diferite intre cromozomii 5 si 17. Aceste modificari genetice reprezinta primul semn al predispozitiei ereditare catre cancerul prostatei. Se stie ca, in aproximativ 10% din cazuri, acest tip de neoplasm este diagnosticat la barbati care au unul sau mai multi membri de familie (tata, unchi, bunici) suferinzi de cancerul prostatei.

ANTECEDENTE. Cercetatorii au observat ca fiecare mutatie genetica este asociata cu riscul de cancer si acesta creste direct proportional cu numarul mutatiilor genetice. Astfel, in cazul a patru sau cinci mutatii genetice, riscul este de patru-cinci ori mai mare, comparativ cu persoanele care nu prezinta aceste mutatii.

Cercetatorii subliniaza ca testul ar putea fi recomandat in mod special barbatilor care au rude apropiate cu acest tip de cancer sau barbatilor care au un nivel ridicat al PSA (antigenul specific prostatic), o molecula al carei dozaj permite depistarea biologica a cancerului de prostata. Chiar daca acest test va fi disponibil in curand, nu se va renunta la supravegherea efectuata prin dozarea PSA, analiza recomandata tuturor barbatilor care au implinit 50 de ani. PSA este la ora actuala cel mai bun instrument disponibil pentru detectarea cancerului de prostata in stadii precoce, curabile. Potrivit datelor oferite de Liga Romana de Cancer, in Romania sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostata si aproximativ 7,3% din barbati mor anual din aceasta cauza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.