Fenomenul de imbatranire a populatiei mondiale se va accelera rapid in urmatorii 20 de ani, va atinge un punct maxim in 2030, procesul urmand sa-si piarda din viteza spre sfarsitul secolului, potrivit unui studiu publicat in revista Nat

Fenomenul de imbatranire a populatiei mondiale se va accelera rapid in urmatorii 20 de ani, va atinge un punct maxim in 2030, procesul urmand sa-si piarda din viteza spre sfarsitul secolului, potrivit unui studiu publicat in revista Nature, preluat de AFP.

Studiul, realizat de cercetatorii de la Institutul demografic din Viena si de la Universitatea de stat din New York, arata importanta acestor estimari pentru politicile publice, mai ales pentru cele din domeniul sanatatii, insa micsoreaza consecintele acestui fenomen.

Tarile inregistreaza niveluri diferite in cadrul acestei progresii a fenomenului de imbatranire a populatiei. Japonia este deja foarte aproape de perioada in care fenomenul va atinge punctul maxim, in timp ce America de Nord, Europa, China si fosta Uniune Sovietica vor atinge acest moment intre anii 2020 si 2030.

Pentru Asia de Sud, aceasta evolutie va incepe in 2030, pentru Orientul Mijlociu, in 2040, iar pentru Africa subsahariana, la mijlocul secolului.

Proportia persoanelor cu varsta peste 60 de ani se va tripla in timpul acestui secol, trecand de la 10% in 2000, la 32% in 2100. In China, numarul persoanelor in varsta va trece de la 10% la 42%, in timp ce jumatate din populatia Europei de Vest (46%) va avea peste 60 de ani la sfarsitul secolului, potrivit acestui studiu.

"Este foarte important pentru cei care iau deciziile publice sa tina cont de aceste statistici", a explicat Warren Sanderson, coautor al acestui studiu, pentru ca "in perioada de accelerare a fenomenului de imbatranire, exista un risc de instabilitate mare".

Totusi, autorii amintesc de faptul ca, in ultimii ani ai vietii, cheltuielilele pentru sanatate sunt cele mai ridicate, persoanele care traiesc mai mult avand o stare a sanatatii mai buna.

Daca se tine cont de faptul ca proportia de persoane in varsta a caror speranta de viata este de peste 15 ani, curbele se schimba. La nivel mondial, numarul acestora creste de la 7 la 16%, iar in Europa de Vest, de exemplu, acesta creste de la 13 la 19%.
Mai mult de o treime din populatia mondiala va avea peste 60 de ani la sfarsitul secolului, dar cel putin jumatate dintre persoanele cu varste cuprinse intre 60 si 75 de ani vor avea o stare a sanatatii buna, concluzioneaza studiul.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.