Imobiliar - Impozitele din tranzactii cresc cu 30% in 2008
Notarii estimeaza ca vor incasa in acest an cu 30% mai multi bani fata de anul trecut. Ei nu se bazeaza pe inmultirea numarului de tranzactii imobiliare, ci pe preturile in crest
Imobiliar - Impozitele din tranzactii cresc cu 30% in 2008
Notarii estimeaza ca vor incasa in acest an cu 30% mai multi bani fata de anul trecut. Ei nu se bazeaza pe inmultirea numarului de tranzactii imobiliare, ci pe preturile in crestere ale proprietatilor. Statul aduna din ce in ce mai multi bani din impozitarea locuintelor si a terenurilor. Pentru acest an notarii se asteapta la cresteri cu 30% ale impozitelor pe care le vor colecta, dupa ce in 2007 au strans de peste patru ori mai multi bani fata de anul precedent. Vestea proasta este ca notarii estimeaza cresteri de preturi ale proprietatilor, pentru ca previziunile lor nu se bazeaza pe numarul mai mare de contracte de vanzare-cumparare, ci pe avansul preturilor. “Pentru intreg anul 2007 previzionam un impozit de 1,2 miliarde lei, iar pentru 2008 estimam o crestere de circa 30%, avans care se va datora in primul rand evolutiei in urcare a preturilor pe piata imobiliara”, a declarat Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). PRETURI. O parere similara au si analistii imobiliari, care considera ca majorarea dobanzii de referinta la 8% va scumpi creditele si afecta piata imobiliara. “Daca pentru 2008 se prefigura o crestere a preturilor locuintelor cu 10%, este posibil ca aceasta crestere sa fie mai mare si sa depaseasca 15% la apartamentele vechi”, a declarat analistul Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. El a mai explicat ca “ cei care incearca sa isi cumpere un apartament nou vad ca nu pot obtine un credit mare si se vor orienta din nou catre apartamentele vechi, iar momentul de stopare al preturilor la apartamentele vechi se va indeparta”. Cum se calculeaza taxele notariale Toate tranzactiile imobiliare sunt impozitate din 2007. Daca proprietatile sunt vandute in mai putin de trei ani de la dobandire, cota de impozit este de 3% atunci cand valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adauga o suma fixa de 6.000 de lei si o cota de 2% calculata la valoarea care depaseste 200.000 de lei. Pentru cei care detin proprietatile de peste trei ani, impozitul ramane acelasi, insa cota de impunere este redusa cu un punct procentual. In acest caz, suma fixa platita pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.