Scandalul pe tema relocarii fabricii  Nokia din Germania in Romania a luat amploare in ultima saptamana, iar tara noastra se afla in mijlocul conflictului dintre Nokia si autoritatile de la Berlin.
Presedintele Partidului Social-Democrat ge
Scandalul pe tema relocarii fabricii Nokia din Germania in Romania a luat amploare in ultima saptamana, iar tara noastra se afla in mijlocul conflictului dintre Nokia si autoritatile de la Berlin.
Presedintele Partidului Social-Democrat german, Kurt Beck, s-a alaturat mai multor politicieni care au cerut boicotarea companiei Nokia, in semn de protest fata de inchiderea Bochum, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Acesta a facut apel la germani pentru boicotarea telefoanelor Nokia. "In ceea ce ma priveste, in casa mea nu vor mai exista telefoane Nokia", a spus Beck, intr-un interviu publicat de Bild am Sonntag.
"Nu este genul meu sa cer boicotarea unui produs. Dar pentru mine, si probabil pentru numerosi germani, numele Nokia nu mai suna bine de o saptamana", a adaugat el. "Nu vreau sa-mi aduc aminte de acest subiect incredibil de cate ori vorbesc la telefon", a spus Beck.
Peter Struck, responsabil al grupului parlamentar SPD, a declarat ca a renuntat la telefonul sau mobil Nokia, iar o filiala locala a Confederatiei sindicatelor germane a lansat un apel virulent pentru boicot, inainte de a cobori tonul discursului, in vederea unor negocieri cu Nokia pe plan social.Nemtii au de castigat din transferul productiei in RomaniaRelocarea fabricii Nokia de la Bochum in Romania va aduce beneficii firmei germane Goldbeck GbmH din Bielefeld, care construieste noul centru al companiei finlandeze, afirma Der Spiegel, citat de pagina electronica a postului de radio Deutsche Welle. Surse din interiorul companiei germane afirma ca statul roman nu ar fi subventionat proiectul. Presa germana a comentat pe larg decizia Nokia de a-si transfera productia de la Bochum in Romania, care a provocat nemultumirea politicienilor si a sindicatelor germane.Unii politicieni germani vor inapoi subventiile acordate NokiaMinistrul de Finante al Germaniei, Peer Steinbrueck, a declarat ca decizia Nokia de a inchide fabrica din Bochum este un exemplu de "capitalism nomad" si pune in pericol imaginea companiei Nokia, a informat Reuters, citat de Mediafax.
"Este expresia unui capitalism nomad care submineaza sistematic sprijinul pentru acest sistem economic si social. Oamenii isi pierd increderea, iar acest fapt este extrem de periculos si are importanta politica", a declarat Steinbrueck la un post de radio.
Acesta a mai precizat ca este improbabil ca grupul finlandez sa isi schimbe decizia de a inchide fabrica din landul Renania de Nord - Westfalia.
"Nu cred ca trebuie sa ne facem sperante false, dar inteleg nemultumirea provocata", a afirmat oficialul german.
Unii politicieni au cerut ca Nokia sa returneze subventiile primite in Germania.
Steinbrueck a spus, referitor la aceasta problema, ca Guvernul landului Renania de Nord - Westfalia ar putea fi indreptatit sa analizeze daca Nokia a respectat conditiile pentru primirea subventiilor."Germanii denigreaza calitatile lucratorilor romani si conditiile de piata din Romania"Vasile Puscas, fost negociator al Romaniei cu UE, acuza liderii crestin-democrati din landul german Renania ca denigreaza calitatile lucratorilor romani si conditiile de piata din Romania.
"Dincolo de dovedirea unui protectionism primitiv si eludarea principiilor si mecanismelor concurentei libere de Piata Interna ale Uniunii Europene, acesti lideri crestin-democrati uzeaza si de argumente emotionale, inclusiv denigrand calitatile lucratorilor romani si conditiile de piata din Romania”, se arata intr-un comunicat de presa al deputatului PSD Vasile Puscas.
Potrivit acestuia, compania finlandeza a decis aceasta investitie in judetul Cluj, datorita faptului ca exista o forta de munca inalt calificata, apreciata inclusiv in Germania, dar si in alte state membre ale UE, exista un potential de piata autohton si invecinat de mare anvergura, care poate contribui la cresterea competitivitatii economice a Uniunii Europene.Investitia Nokia va crea 15.000 de locuri de munca la ClujPrimarul Clujului, Emil Boc, a precizat ca investitia companiei Nokia va duce, pe termen mediu, la crearea a nu mai putin de 15.000 de locuri de munca.
Boc a precizat, la Realitatea TV, ca s-a intalnit si cu reprezentantii companiei finlandeze si a dat asigurari ca investitia Nokia va continua, primele produse urmand sa fie gata la 9 februarie. El a estimat ca, pe termen mediu, vor fi create 15.000 de locuri de munca si a respins criticile politicienilor germani, pe motiv ca aceste locuri de munca raman in interiorul Uniunii Europene.Consiliul Judetean considera acuzatiile ca nefondateConsiliul Judetean Cluj considera acuzatiile aduse de autoritatile din Germania ca fiind nefondate, mai ales ca echipa clujeana de negociatori nu a fost informata de relocarea vreunei fabrici.
"Consideram ca acuzatiile formulate de autoritatile din Bochum referitor la relocarea fabricii Nokia la Cluj sunt nefondate. Echipa clujeana de negociatori nu a fost informata asupra intentiei de relocare a vreunei fabrici la Cluj, ci a fost vorba de o investitie noua in judetul nostru", a declarat pentru Curierul National purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Cluj, Cornelia Trif.
Potrivit acesteia, pentru viabilizarea terenului aferent parcului industrial TETAROM III, unde este locat si Nokia Village, nu s-au folosit niciun fel de fonduri europene, toate cheltuielile fiind suportate din bugetul propriu al Consiliului Judetean Cluj si din fonduri guvernamentale.UE ar putea acorda ajutoare muncitorilor nemti disponibilizatiComisia Europeana ar putea acorda ajutoare angajatilor germani de la uzina pe care compania finlandeza Nokia o va inchide, a declarat presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.
"Tocmai deoarece cunoastem duritatea acestor procese de transformare, avem la dispozitie fondurile sociale si cele pentru mondializare, astfel incat statele membre sa nu fie nevoite sa amortizeze singure aceste schimbari", a spus Barroso, intr-un interviu acordat saptamanalului economic Wirtschaftwoche.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.