Proiectul minier de la Rosia Montana, coordonat de compania Rosia Montana Gold Corporation, va ramane blocat pana in 2009, intrucat autoritatile romane nu isi vor asuma luarea unei decizii in acest an, considera presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Bogdan Gabudeanu.
"In acest an, autoritatile nu vor lua nici o decizie finala legata de proiectul de la Rosia Montana", a spus Gabudeanu, fara sa explice motivele, transmite Mediafax.
Procesul de autorizare pentru Rosia Montana a fost oprit pe termen nelimitat de catre Ministerul Mediului, pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de investitor este, din punct de vedere legal, suspendat. Potrivit lui Gabudeanu, chiar daca proiectul va primi aviz favorabil, investitia nu va putea fi initiata decat dupa ce licenta va fi reactualizata, ceea ce inseamna o perioada de pana la sase luni.
"Daca proiectul va fi aprobat, investitorul trebuie sa prezinte ANRM noi documente referitoare la cantitati, termene, studiu de fezabilitate reactualizat. Avand in vedere ca trebuie analizate mii de documente, cred ca va dura cel putin cinci-sase luni sa putem acorda noua licenta", a explicat seful ANRM.
Gabudeanu a mai spus ca institutia estimeaza pentru 2008 venituri din taxe si redevente miniere si petroliere in crestere cu 11% fata de anul trecut, de la 900 de milioane de lei la un miliard de lei. (G.M.)