Cresterea porcilor in sistem non-profesional, doar pentru autoconsum, va fi permisa doar in mediul rural, fiind interzisa in orase sau municipii, potrivit unui proiect elaborat de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Potrivit documentului elaborat in vederea prevenirii si combaterii pestei porcine, incepand din acest an, proprietarii de animale vor putea creste porcii fie in sistem nonprofesional, fie comercial-industrial, informeaza NewsIn. „Sistemul non-profesional este reprezentat de exploatatii unde porcii sunt crescuti in mod traditional. Cresterea porcilor in acest sistem este permisa in mediul rural, fiind interzisa pe pasuni, in paduri, orase si municipii“, se precizeaza in proiectul ANSVSA. De asemenea, carnea obtinuta de la porcii crescuti in sistemul non-profesional este destinata numai pentru consum familial, comercializarea acesteia fiind interzisa pe orice piata. Totusi, sistemul de control pentru aceasta categorie de porci se va supune principiilor biosecuritatii, identificarii, inregistrarii, vaccinarii si testa rii.

„Sistemul comercial-industrial este reprezentat de exploatatii autorizate/inregistrate, aflate sub control sanitar-veterinar permanent, care corespund sistemului industrial de crestere a porcinelor, in care se aplica masuri de biosecuritate. Porcii si carnea de porc provenita de la aceste exploatatii se pot comercializa pe piata nationala, direct din abatoarele autorizate sau catre exploatatii cu acelasi statut epidemiologic si de biosecuritate“, potrivit proiectului.