Populatia nu va mai putea creste porci in orase, aceasta urmand sa ramana o indeletnicire strict rurala, potrivit unui proiect de hotarare promovat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Ceea ce nu prev
Populatia nu va mai putea creste porci in orase, aceasta urmand sa ramana o indeletnicire strict rurala, potrivit unui proiect de hotarare promovat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Ceea ce nu prevede proiectul de act normativ este tocmai modul in care se poate verifica daca orasenii respecta legea si nici sanctiunile ce se pot da in cazul in care se incalca dispozitia legala.
Decizia ANSVSA de a interzice cresterea porcilor in orase face parte din Programul strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine clasice in Romania in anul 2008. Potrivit proiectului de act normativ, se vor putea creste porci numai in mediul rural, dar nu si pe pasuni sau in paduri. Hotararea este extrem de importanta avand in vedere ca la periferia multor orase din Romania exista gospodarii unde, pe langa porci, sunt crescuti chiar si cai si vaci.
In compensatie, autoritatile nu mai mentin limita de trei porci pentru o gospodarie, astfel ca taranii pot creste oricati porci doresc, dar trebuie mancati in familie. In consecinta, se interzice cu desavarsire comercializarea porcilor din gospodarii. Totusi, chiar daca porcii sunt pentru autoconsum, tot trebuie inregistrati, iar medicii veterinari trebuie sa urmareasca starea lor de sanatate.
Porcul, prizonier in cocina
Prin masurile impuse, veterinarii au avut in vedere, in primul rand, ca porcii sa nu paraseasca localitatea unde sunt crescuti, astfel incat, in caz de nou focar de pesta, boala sa nu se extinda. De aceea, porcii nu au voie sa iasa din cocinele, iar la targurile din localitate pot fi vanduti numai purceii vii. Potrivit HG nr. 1700/2006, prin care a fost promovat Planul impotriva pestei porcine clasice pe 2007, taranii care aveau pana la 20 de porci, dar respectau anumite conditii de biosecuritate, aveau dreptul sa vanda animalele direct din ograda. Acum, acest lucru nu va mai fi posibil. Nici in acest caz nu este stabilit modul in care se aplica prevederea - cum afla autoritatile ca un taran a vandut un porc din curte.
Frica de pesta
De altfel, tara noastra trece printr-o monitorizare foarte atenta din partea Uniunii Europene in acest sector, fiind motiv de "stegulet rosu" si activare a clauzei de salvgardare, din cauza miilor de focare de pesta porcina clasica, boala "interzisa" in UE. Pentru a eradica boala, tara noastra a trebuit sa elaboreze un plan, pe patru ani, incepand cu toamna lui 2006, plan aprobat de Comisia Europeana. Acesta a fost primul document oficial prin care a fost interzis comertul cu porci din gospodariile populatiei, in afara localitatii, si a instituit un program de vaccinare contra pestei, atat pentru porcii taranilor, cat si pentru cei din complexurile industriale.
La vremea respectiva, reprezentantii industriei de profil au criticat decizia autoritatilor de a impune vaccinarea in ferme, considerand ca, in acest fel, nu vor mai putea exporta carne de porc in UE. De remarcat, nu se permite exportul de carne provenita de la animale vaccinate pentru ca se considera ca vaccinul utilizat are impact asupra sanatatii umane.
Anul trecut, la numai cateva zile dupa ce ANSVSA a anuntat ca in Romania au fost inchise toate focarele de pesta porcina, la trei ferme din vestul tarii, ale celui mai mare concern de crestere a porcilor din lume, Smithfield, a izbucnit un nou focar de pesta, ce a dus la sacrificarea a aproape 60.000 de porci. De altfel, pesta porcina nu are influenta asupra sanatatii omului, dar duce la mortalitate extrem de mare in randul porcilor, cu efecte economice extrem de importante.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.