Asa procedeaza orice stat responsabil cu privire la viitorul imediat si indepartat, totodata, preocupat de bunastarea cetatenilor proprii. Romania, insa, pare mai degraba "Sectia agitati" a Uniunii Europene, decat un stat euro-atlantic responsabil. P
Asa procedeaza orice stat responsabil cu privire la viitorul imediat si indepartat, totodata, preocupat de bunastarea cetatenilor proprii. Romania, insa, pare mai degraba "Sectia agitati" a Uniunii Europene, decat un stat euro-atlantic responsabil. Politica externa e sub nivelul marii, iar disputele interne de tip tribal sunt atat de obsesive, incat risca sa ingroape interesele strategice ale Romaniei.
Presedintia si Guvernul joaca tenis cu piciorul. Meseria nationala, mioriticul fault. De unde si blocajul national. Presedintele refuza sa-si exercite atributiile constitutionale, iar premierul, in loc sa vina cu o solutie de iesire din impas, se afunda in jocul prezidential de-a baza. Iar in jurul nostru au loc evenimente cu rol de maciuca in cap pentru o diplomatie adormita si o Presedintie de tara obsedata sa detina controlul absolut. Asupra unei tari izolate in propria neputinta si a unui popor inselat.
Rusia si Bulgaria au semnat contracte monumentale privind asigurarea intereselor energetice. Menite sa zadarniceasca proiectul european Nabucco. Iar noi, in loc sa ne dam palme ca sa ne trezim din prostie, constatam resentimentar marea noutate ca partile mentionate au alte interese decat noi, poate contrare. Sa fim seriosi. Era dreptul Bulgariei sa-si negocieze cordonul ombilical cu o Rusie de care o uneste apartenenta slava, tot asa cum era dreptul Rusiei sa-si asigure interesul de dominatie energetica asupra Europei, printr-o lovitura strategica. Nu ne convine, stim ca acest stat a fost, este si poate va fi mereu nefast pentru noi, ca va avea, oricand si sub orice regim, nostalgia marelui lor Petru si va lua pozitia de drepti in fata testamentului sau imperial. Dar am actionat noi ca sa contracaram, inteligent, aceasta stare de fapt? Sa contracaram fara sa bruscam, adica sa ne afirmam propriile interese, fara sa le negam pe ale altora.
Dimpotriva. Presedintele Basescu s-a dat macho de la distanta fata de presedintele Putin si a zis: Marea Neagra, lac rusesc si bai, arogantilor, n-avem nevoie de voi, ca noi vrem independenta energetica! Rezultatul actual: nu independenta, ci izolare energetica. Presedintele Putin probabil ca ne-a compatimit ca popor si totodata s-a fericit ca Romania are un presedinte care ii serveste gratuit interesele.
Este evident ca nu era in interesul Romaniei, ba dimpotriva, sa procedeze ca Bulgaria. Dar ar fi trebuit sa actionam pentru alternativa. Observand ca Regatul Unit, Germania, Italia si-au angajat conducte bilaterale cu Rusia, ar fi trebuit sa pastram o atitudine diplomatica fata de Moscova, atata vreme cat completarea necesarului energetic are inca dependenta ruseasca. Si in tot acest timp, sa facem absolut toate demersurile pentru concretizarea proiectului Nabucco, cel mai favorabil pentru Romania, dar si pentru Europa, in ansamblul ei. Timpul nu e pierdut. Avem enormul avantaj al interesului Kazahstanului in Romania si trebuie sa valorificam tendinta acestui stat de a-si valorifica imensul potential natural si, in consecinta, comercial, de natura sa asigure independenta energetica reala a tarii noastre. Si a Europei. Pentru aceasta, insa, ne trebuie un ministru de Externe puternic si cu prestanta. Desemnarea lui acum ar angaja o remaniere prin care premierul Tariceanu ar debloca si situatia interna. In interes national.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.