Precautie. Muzeul Aurului de la Brad, unic in Europa, va fi dotat cu un sistem de securitate de ultima generatie "Noi, motii, suntem mandri ca inca stam pe munti de aur", ne spune un barbat in fata Muzeului Aurului din Brad. Surprinzator, orasul e p
Precautie. Muzeul Aurului de la Brad, unic in Europa, va fi dotat cu un sistem de securitate de ultima generatie "Noi, motii, suntem mandri ca inca stam pe munti de aur", ne spune un barbat in fata Muzeului Aurului din Brad. Surprinzator, orasul e pe moarte, zilnic se mai inchide cate o mina, iar numarul somerilor creste. Cu toate acestea, in Brad se gaseste una dintre comorile noastre nationale: singurul muzeu al aurului din Europa. Barbatul, fost miner, continua: "Cand a fost expozitia in Anglia, numai soparla de aur a fost asigurata cu 2,7 milioane de euro!". Acum, muzeul este inchis pentru renovari si toata comoara Bradului se afla intr-un seif din oras. Totul a pornit, in 1896, ca o colectie particulara, apoi in fiecare an i s-au adaugat noi esantioane. Muzeul apartine Filialei Bradmin a Companiei nationale MINVEST SA din Deva, iar in cei peste 100 de ani s-au adunat aproximativ 2.000 de exponate, peste 5 kilograme de aur din foarte multe tari, de pe toate continentele. Intre acestea se remarca in mod deosebit cele cu aur nativ, provenite din minele din Muntii Metaliferi. "Ultimele esan-tioane gasite sunt din 8 august 2003", ne spune doamna Ursoi, custodele muzeului. Suntem primiti de director inginer Traian Tuhut: "Acum am pornit un proiect cu autoritatile locale de reabilitare a orasului si, evident, din proiect face parte si Muzeul Aurului. Am inceput deja renovarea muzeului, tot aurul se afla acum in seiful unei banci din oras si speram ca, pana la sfarsitul anului, muzeul va fi redeschis. Vom pune un nou sistem de securitate de ultima generatie, vom rearanja exponatele, vom pune aer conditionat, totul ne va costa cateva miliarde". Cat priveste seiful in care se afla celebra soparla de aur, directorul e relaxat: "E un seif foarte mare, cu trei incuietori. Sunt trei chei diferite la trei oameni diferiti. Ca sa poata deschide seiful trebuie sa fie toti trei si sa roteasca cheile in acelasi timp, asa ca e imposibil ca cineva sa incerce ceva!".


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.