Un caz fara precedent in analele Uniunii Europene. Opt fosti si actuali ministri, dintr-o lovitura, se decide de catre Parchet si seful statului ca trebuie anchetati. Pentru prezumtive infractiuni de o gravitate exceptionala. Intr-o tara in care nu e
Un caz fara precedent in analele Uniunii Europene. Opt fosti si actuali ministri, dintr-o lovitura, se decide de catre Parchet si seful statului ca trebuie anchetati. Pentru prezumtive infractiuni de o gravitate exceptionala. Intr-o tara in care nu exista, ca urmare a conflictului intre presedinte si premier, un ministru al Justitiei. Ci doar un interimar. Care, a doua zi dupa ce a fost instalat, este pus in fata unei uriase provocari politice. Intr-o singura zi, el trebuie sa avizeze sau nu ceea ce a decis, tot intr-o singura zi, seful statului. Punerea celor opt sub ancheta. Iar ministrul interimar, Teodor Melescanu, arunca pisica inapoi. In gradina Palatului Cotroceni. Nu poate aviza o simpla adresa. Nu exista, asa cum prevede legea, dosare. In bataie de joc, primeste dosare. Sigilate. Dar daca inauntru, spune el, este hartie de ziare? Si le deschide. Sunt dosare penale jumulite. Nu referate, asa cum a afirmat ieri presedintele, mintind inca o data. Si astfel, pisica moarta se intoarce. E din nou la Cotroceni. Nu mai este o criza intre institutiile statului. Este o super-criza. Marcata de fenomene stranii. Si extrem de periculoase.
Este de presupus, pentru orice om de bun simt, ca procurorii statului, politici, desigur, nu au putut decide intr-o singura zi asupra a opt fosti si actuali demnitari. Probabil ca acestia au strans date si au ajuns pe rand la concluzia ca ministrii ar trebui pusi sub ancheta. In aceste conditii, cred ca solicitarile, insotite de dosare, au ajuns tot pe rand la seful statului. Care, pur si simplu, a facut copii. Eventual, pentru oficioase. Daca asa stau lucrurile, rezulta ca Traian Basescu le-a stivuit pe masura ce au sosit in camara de la Cotroceni. Asteptand momentul potrivit sa le activeze. In mod cert, el nu a chemat nici un demnitar pentru a-l asculta. Pentru a obtine si punctul acestuia de vedere. Asa cum a facut, in ceea ce il priveste, comisia de la Cotroceni in Dosarul Flota. Si, intr-o singura zi, una dintre cele mai aglomerate din activitatea presedintelui, cand a trebuit sa se intalneasca si cu primul-ministru intr-o incercare disperata si inutila a ambilor de a solutiona criza legata de portofoliul de la Justitie, iata ca Traian Basescu a reusit performanta uluitoare de a studia opt dosare. Si de a concluziona, in fiecare caz in parte, ca exista motive temeinice si nu politice de punere sub ancheta. Si pac! cu adresa la ministrul Justitiei. Fara dosare. Cand, in fine, in urma protestului lui Melescanu au sosit si dosarele, acesta a descoperit ca ele sunt "selective". Bazate pe stenograme ale unor interceptari telefonice pentru care in dosare nu exista aprobari. Si, cum spuneam, le-a facut avion, expediindu-le inapoi. Sa-si pastreze presedintele copiile pentru santaj. In mod spectaculos, lipseste "ministrul spion" Zsolt Nagy. Nu mai apare acuzat de aceasta periculoasa infractiune. Numele lui e la gramada intr-un alt dosar. Cel al Postei. Din care insa au disparut doi demnitari. Care semnasera si ei. Ministrul Vosganian si insusi premierul Tariceanu. Face Parchetul jocuri si presedintele e guvid? Sau Basescu trage sforile, pastrandu-i pe premier si pe Vosganian pentru repriza a doua? Si ce se intampla cu interceptarile, daca ele sunt frauduloase? Si cine si cand va completa dosarele, pentru a se intoarce la Justitie? Mai joaca Parlamentul vreun rol atunci cand sunt anchetati demnitari? Trebuie sa plece acasa si ministrul Pacuraru, al Muncii? Si cine i-ar lua locul, astfel incat Basescu sa fie multumit? Si daca maine presedintele va semna pentru Norica Nicolai, trimitand inapoi dosarele asa cum sunt? Ce va face aceasta? Va proceda ca Melescanu? Ce va face Curtea Constitutionala, in cazul ministrului Nicolai? Va raspunde identic ca si in cazul Cioroianu? Sau o va carmi? Si daca da, cum va reactiona premierul?
Este o super-criza. Din care eu, unul, nu vad iesirea. Oricum, Tariceanu ar face bine sa formeze un guvern PNL din umbra. Care sa ia locul actualului Guvern. Pe masura ce Basescu ii da in gat pe ministri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.