Saptamana trecuta, piata la termen a fost una foarte dinamica, atat pe segmentul futures cat si pe cel options, fiind tranzactionate aproape 100.000 de contracte si optiuni.
Pe piata raportului euro/leu, evolutia cotatiilor a fost una, in genera
Saptamana trecuta, piata la termen a fost una foarte dinamica, atat pe segmentul futures cat si pe cel options, fiind tranzactionate aproape 100.000 de contracte si optiuni.
Pe piata raportului euro/leu, evolutia cotatiilor a fost una, in general, descendenta, la aceasta contribuind sterilizarile zilnice ale lichiditatii la care a recurs banca centrala pentru a stopa atacurile speculative asupra monedei nationale, care au adus euro pana la un maxim al cotatiilor din piata valutara de 3,7250 lei.
"Pragul de rezistenta pentru euro s-a mutat acum la 3,7 lei, observa un broker din piata. In cazul in care BNR va continua, impreuna cu Finantele, sa sterilizeze lichiditatea din piata monetara, iar in februarie se va decide o noua majorare a dobanzii de politica monetara, este de asteptat ca euro sa scada spre 3,6 lei".
Saptamana a debutat cu tranzactii realizate pentru scadenta martie la 3,693 - 3,7198 lei, maximul fiind atins marti, cand piata s-a inchis la 3,7247 lei. Daca miercuri cotatiile au stagnat in apropierea pragului de 3,7 lei, joi ele au scazut de la 3,6902 la 3,6752 lei, pentru ca in ultima sedinta a saptamanii euro sa scada de la 3,71 la 3,67 lei.
Pentru septembrie, tranzactiile de luni au fost realizate la 3,7 - 3,725 lei, pentru ca in urmatoarele doua sedinte acestea sa fluctueze intre 3,7 si 3,72 lei. Joi, euro a coborat sub pragul de 3,7 lei, la 3,69 lei, pentru ca vineri pretul de cotare sa fie stabilit la 3,6775 lei.
Pentru iunie pretul de cotare a stagnat la 3,5 lei, iar pentru decembrie la 3,6 lei.
Pe piata unde se tranzactioneaza contractele SIBGOLD, pe uncia de aur, tendinta a fost una de scadere a preturilor. Astfel de la 899,9 - 905 dolari, in primele doua sedinte, vineri pretul a scazut la 876 dolari.
Numarul pozitiilor deschise pe derivatele pe aur a crescut ajungand la 230. In opinia Mirabelei Coos, broker la Broker Cluj, "interesul deosebit care se manifesta pe derivatele pe aur se explica prin faptul ca, de regula, acesta este privit pe pietele mature ca refugiu in situatii de piata dificile".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.