Viitoarele alegeri au o miza mult mai importanta decat simpla schimbare a unor primari si presedinti de consilii judetene sau de schimbarea Guvernului. Miza este pe de o parte un traseu politic al Romaniei in interiorul Uniunii Europene, respectiv in
Viitoarele alegeri au o miza mult mai importanta decat simpla schimbare a unor primari si presedinti de consilii judetene sau de schimbarea Guvernului. Miza este pe de o parte un traseu politic al Romaniei in interiorul Uniunii Europene, respectiv in raporturile geostrategice ale zonei Marii Negre, iar pe de alta parte este vorba despre sistemul politic romanesc, sistemul de partide, respectiv disparitia sau nu a unora dintre acestea. Caci o victorie decisiva a partidului presedintelui Traian Basescu, atat la locale, cat si la alegerile parlamentare, ii va furniza acestuia atat Guvernul, cat si toate instrumentele puterii pe care le are acum la dispozitie. Or, in momentul in care domnia sa va ajunge sa controleze nu numai o parte a puterii, ci intreaga forta a statului, ne putem imagina prin extrapolarea a ceea ce a incercat timp de trei ani, ce s-ar putea intampla pentru actualele partide. S-ar prea putea sa urmeze o casatorie de tip medieval intre masculul PDL si femela PNL, precum si un PSD redus la un procent aproape de pragul electoral.
In acest context, liberalii, pe baza guvernarii pe care o detin, construiesc sisteme de aparare si resurse politice care sa le acopere eventualul deficit de acces la guvernare.
PSD-ul condus de Mircea Geoana, nu reuseste nici macar sa propuna un tandem credibil presedinte - premier, ca premisa a unei viitoare guvernari. Jocul politic la offsaid facut de Mircea Geoana, lipsit de ambitii, proiecte sau resurse umane de calitate, nu face decat sa tintuiasca PSD in opozitie. Un tandem Geoana - Vanghelie poate fi falimentul PSD.
Fara a incerca o analiza abisala a lui Mircea Geoana, este clar pentru toata lumea ca singura formula prin care acesta poate ramane la conducerea partidului este aceea de a-l tine in opozitie pentru ca un partid aflat la guvernare presupune lupta, capacitate manageriala, autoritate, lucru in echipa, adica exact ce a demonstrat ca nu isi doreste sau nu poate actualul presedinte al PSD. De altfel, este mai mult decat evident ca de cand PSD este condus de Geoana, nu a mai repurtat nici o victorie si nu a pus probleme nici unui adversar politic. Singura formula de lupta politica pe care o intelege dl. Geoana este conferinta de presa. Or, oamenii asteapta altceva. Oamenii asteapta o strategie, un proiect, o politica.
Lipsa de autoritate si viziune il face pe Geoana sa anuleze recuperarea momentelor de glorie ale partidului si a figurilor care reprezinta electoral cel mai bine social democratia. O greseala imensa pentru un lider politic. Mai mult, si poate mai grav, este ca in jurul sau face gol. Pe Victor Ponta a dorit sa-l trimita in Parlamentul Europei, pe Titus Corlatean a reusit, pe Diaconescu vrea sa-l doboare cu Primaria Capitalei, pe Adrian Nastatse il tine pe tusa si la viitorul Consiliu National. Iar in ceea ce-l priveste pe Ion Iliescu, poate ca ar trebui ca Mircea Geoana sa-l invite si la viitorul Consiliu National al PSD pe Traian Basescu sa convinga activul partidului de necesitatea distantarii de presedintele de onoare al partidului. Poate tot la Romexpo.
Asa stand lucrurile, pentru ca PSD sa poata conta cu adevarat in viitoarele alegeri si mai ales in viitoarea guvernare, trebuie ca Mircea Geoana sa se schimbe. Schimbarea, adevarata schimbare... Numai ca, din fericire, presedintele PSD nu le-a spus secretul cel adevarat membrilor de partid dornici de guvernare: nici liberalii, nici partidul democrat nu vor sa intre in vreo combinatie de guvernare cu voi. Si atunci se asteapta guvernarea ca pomana porcului - daca vine e dreptul nostru, daca nu, m-am suparat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.