„Daca nu am cedat timp de patru luni, nu voi ceda nici de acum inainte“. Acesta a fost raspunsul politistului Cristian Cioaca, vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la intrebarea jurnalistilor daca va ceda presiunilor si va rec
„Daca nu am cedat timp de patru luni, nu voi ceda nici de acum inainte“. Acesta a fost raspunsul politistului Cristian Cioaca, vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la intrebarea jurnalistilor daca va ceda presiunilor si va recunoaste ca a ucis-o pe sotia sa Elodia Ghinescu. Doi reputati psihologi au analizat pentru ziarul nostru aceasta afirmatie, unul dintre acestia fiind psihologul criminalist Tudorel Butoi, promotorul Poligrafului in Romania. Magistratii instantei supreme vor decide, joi 24 ianuarie, asupra arestarii sau nu a lui Cristian Cioaca si a hacker-ului ploiestean Marin Adrian Nitu, pentru infractiuni informatice privind violarea secretului corespondentei avocatei disparute din Brasov, respectiv pentru furnizarea de date cu caracter personal. „Gardianul“ publica in editia on-line de astazi documentele referitoare la cazul Cioaca-Elodia, aflate in arhivele Curtii de Apel Brasov, respectiv ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Psihologul criminalist Tudorel Butoi ne-a declarat ca fraza din declaratiile lui Cristian Cioaca 'Nu am cedat pana acum, nu voi ceda de-acum inainte>> poate fi i nterpretata doar in functie de contextul intrebarii. Poate fi interpretata: „considera ca subiectul este atacat din exterior si atunci nu are de gand sa cedeze presiunilor exterioare“ sau ca „are ceva cunostinte despre ceea ce a fost intrebat si atunci opune rezistenta problemei sau sa fie descoperit“.

Pe de alta parte, psihologul Georgeta Ghinea a declarat: „Am vazut de fiecare data un personaj bizar, care nu reusea sa fie credibil. Cel putin pentru mine. Felul in care afiseaza - joaca - o detasare si o buna dispozitie permanente, mereu in atentia jurnalistilor cu zambetul 'confectionat>> al vedetelor in lumina reflectoarelor, acest comportament disimulat, am afirmat-o de fiecare data, nu poate fi al unui om sincer, ci doar al unuia care are ceva de ascuns. Stie mai mult decat lasa sa se vada, cu atat mai mult, cu cat mestecatul gumei in timp ce da interviurile cu asa zisa dezinvoltura de 'erou al zilei>> este o modalitate de a-si ascunde nervozitatea. De a ascunde adevarul“. „Si mie, ca si jurnalistilor vigilenti, mi-a sarit in ochi si mai ales in urechi, ultima declaratie a suspectului, o fraza care i-a scapat. 'N-am cedat pana acum, n-o sa cedez de-acum incolo....>> Aceasta s-ar putea traduce: 'Nu m-am demascat pana acum, n-am s-o fac de-acum incolo...>> Si anchetatorii, buni psihologi, au mizat pe aceasta 'scapare>>“, apeciaza psihologul. Georgeta Ghinea este de parere ca Cioaca nu este robot, „este o fiinta umana dotat cu emotii, mai mult sau mai putin contrafacute. Nu poti sa te falsifici la nesfarsit. Obosesti. Se pare ca a obosit si el si a inceput sa dea 'rateuri>>. Sa cedeze, sa se demaste printr-o fraza, un cuvant... N-avea cum sa nu se dea de gol. Stie mai mult decat lasa sa se vada, asta e clar. Si apoi, daca a disparut mama copilului tau de o jumatate de an si nu stii nimic despre ea, cum mai poti zambi camerelor cu dezinvoltura celui care n-a pierdut nimic?!“

Razboiul probelor
Daca, pe aspectele legate de acest subiect, cei doi psihologi au cazut de acord, cu totul alta este situatia la nivelul magistratilor care au judecat, in fazele procesual-penale, cererea procurorilor de a emite pe numele lui Cristian Cioaca mandat de arestare preventiva pentru savarsirea infractiunii de omor calificat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.