Nici investitorii, nici companiile nu se "inghesuie" la BVB
Posibilele oferte publice, ingreunate de climatul bursier estimat pentru 2008
IPO Casa de Bucovina a avut un succes minorLipsa ofertelor publice de listare de anul trecut a determi
Nici investitorii, nici companiile nu se "inghesuie" la BVB
Posibilele oferte publice, ingreunate de climatul bursier estimat pentru 2008
IPO Casa de Bucovina a avut un succes minorLipsa ofertelor publice de listare de anul trecut a determinat o dorinta masiva a investitorilor de a cumpara actiuni la Transgaz, singura companie care a lansat un IPO. Dincolo de indicatorii buni ai firmei si de faptul ca este un emitent dintr-un domeniu atractiv, dorinta de nou a dus la un grad de suprasubscriere record. Nu acelasi lucru s-a vazut si la cea mai recenta oferta, Casa de Bucovina Club de Munte. Acest IPO a fost suprasubscris cu 42,15%, investitorii solicitand 64,68 milioane de actiuni, cu o valoare totala de 12,93 milioane de lei, potrivit datelor finale.
"Comparativ cu celelalte oferte publice, IPO Casa de Bucovina nu a avut un succes asa de mare, dar nici un esec nu pot spune ca a fost, pentru ca a atras suficienti bani. Problema este ca multi isi pun intrebarea daca este un moment bun sau nu, avand in vedere evolutia ringului bursier. Totusi, Bursa are nevoie de emitenti noi si probabil ca se vor gasi cumparatori", crede Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
In cadrul ofertei, desfasurata in perioada 4 decembrie 2007-17 ianuarie 2008, au fost oferite spre subscriere 45,5 milioane de actiuni la un pret de 0,2 lei pe unitate, in valoare totala de 9,1 milioane de lei.
"Acest IPO a fost un succes, chiar daca pe termen scurt nu e un emitent foarte atractiv, actiunile turistice sunt in crestere si multi si-au dat seama. Succesul nu trebuie calculat in zecile de suprasubscrieri, ci acestea trebuie sa asigure fondurile necesare emitentului", ne-a explicat si Adrian Simionescu.BVB nu a excelat in IPO in ultimii aniIn 2006 au avut loc la BVB doua IPO, Blue Telecom si Alumil. CCC Blue Telecom a derulat o oferta publica initiala in vederea listarii, insa nu a reusit sa vanda decat 10% din pachetul de actiuni scos la vanzare. Acest lucru a echivalat cu anularea ofertei, banii fiind returnati investitorilor. "Lumea se uita la ce cumpara, cantareste bine compania, nu elementele adiacente care au fost prezentate. Acesta este unul dintre motivele pentru care IPO Blue Telecom nu a avut succes", ne-a explicat un broker.
In schimb, IPO Alumil a fost un succes pe piata de capital, insa a declansat un mare scandal, cu repercusiuni importante asupra pietei, SSIF si investitorilor.
CNVM a declansat, la sfarsitul lunii decembrie 2006, o investigatie in cazul ofertei publice de actiuni Alumil, dupa ce a primit o serie de sesizari conform carora printre cei care au subscris au existat persoane care nu aveau suficiente fonduri in raport cu subscrierea facuta. Comisia a considerat necesara instituirea unor masuri asiguratorii pentru protectia investitorilor implicati in oferta publica primara initiala de vanzare de actiuni Alumil si a suspendat, pentru o perioada de doua saptamani, decontarea actiunilor alocate in cadrul acestei operatiuni. La inceputul lui 2007, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a sanctionat cu avertismente societatile de servicii de investitii financiare care au introdus formulare/ordine de cumparare care nu au respectat prevederile prospectului de oferta publica primara initiala de vanzare de actiuni emise de Alumil Rom Industry. De asemenea, agentii acestora, care au preluat si validat ordine de cumparare pentru actiuni Alumil, nerespectand prevederile prospectului de oferta, au fost amendati.
Nici ultimii trei ani nu au excelat in oferte initiale la Bursa de Valori Bucuresti, fiind derulate cinci IPO, cu o valoare totala de 209 milioane de euro: Broker Cluj, Vrancard Adjud, Flamingo, Transelectrica si Alumil, plus Transgaz, in 2007.O evolutie proasta a Bursei ar putea amana listarilePentru acest an au fost anuntate mai multe oferte publice, atat pentru companii de stat, dar si private.
Daca luam insa exemplul listarii TEL (care a avut loc in vara lui 2006, insa dupa ce fusese amanata pentru mai mult de un an) si a Fondului Proprietatea (amanata de mai multe ori si plina de obstacole dificil de depasit), promisiunile venite din partea politicului nu mai sunt de incredere. Din acest domeniu, au fost anuntate pentru listare companiile de utilitati Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, dar si FP, care se pare ca a inceput procedurile.
Societatea de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment a declarat ca va aduce la Bursa producatorul de profile PVC Teraplast, din Cluj, si producatorul de materiale de constructii Adeplast, din Oradea. IFB Finwest a anuntat ca are in proiect patru oferte publice initiale, a caror valoare depaseste 20 milioane de euro, una dintre ele fiind Contor Grup, din Arad.
O listare de proportii, asteptata in 2008, este Erste Bank. Listarea Erste Bank la Bursa de Valori Bucuresti va avea o importanta majora pentru viitorul pietei romanesti de capital.
Pentru anul 2008, dar si pentru anii urmatori, si-au anuntat interesul de a se lista la BVB si companii din IT&C sau retail: Gecad, BitDefender, Wizrom Software, Altex sau RTC.
Ca si promisiuni, toate suna bine, dar trebuie luat in calcul si contextul pietei. "Piata are o evolutie ciudata si, daca va continua asa, probabil ca si cel mai bun emitent va amana momentul de listare, pana cand lucrurile vor intra pe un fagas normal", ne-a mai spus Simionescu, presedintele Vienna Investment Trust.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.