Se spune ca, daca ai curajul sa te arunci in apele reci, din ziua de Boboteaza, sa inoti si sa reusesti sa prinzi crucea aruncata de popa, vei avea noroc cu ghiotura tot anul. Pentru Mircea Rotaru, 'norocosul>> de anul trecut, si Aurel Burlacu, temerarul de anul asta, ambii din satul Capatanesti, comuna Maracineni, din judetul Buzau, n-a fost deloc asa. Primul a cazut dintr-un copac si abia a scapat cu viata, iar pe al doilea l-a parasit iubita la trei zile dupa ce a scos crucea din apa.

Anul trecut, pe 6 ianuarie, in ziua de Boboteaza, era soare si o temperatura de 14 grade Celsius. Ca de obicei, o multime de curiosi se stransese pe malul stang al raului Buzau, in aval de podul de la Maracineni, de långa municipiul Buzau. Trei tineri, doar cu slipul pe ei, dardaiau si clantaneau din dinti asteptand ca parintele Mirea de la Catedrala Sf. Sava, din Buzau, sa termine rugaciunea si sa arunce crucea in apele repezi ale raului. In sfarsit, preotul se hotaraste si o arunca. Voinicii sar curajosi si inoata de zor dupa obiectul ravnit. Pe castigator il asteapta o icoana de argint si un premiu in bani. Numai ca, dintr-o data, crucea o a puca bizar inspre mal si ajunge in dreptul lui Mircea Rotaru, un sofer in pragul pensionarii. Fara sa stea prea mult pe ganduri, acesta sare imbracat in apa si prinde crucea chiar de sub nasul celui mai rapid inotator, consateanul sau Aurel Burlacu. „Interesul meu era sa pun måna pe Sfånta Cruce si l-am atins. Baietii erau cam suparati si mi-au tinut calea. Pana la urma doar au pupat crucea“, povesteste amuzat batranelul.

In loc de noroc, a cazut dintr-un copac
Nea Rotaru e un om necajit. Ambii baieti i-au murit de „distrofie musculara Duchenne“, dupa ce s-a chinuit sa-i creasca 20 de ani. A crezut ca de acuma a dat norocul peste el. N-a fost sa fie asa. Pe 9 octombrie s-a urcat in marul din batatura sa-l culeaga. Nici el nu-si mai aduce aminte cum a cazut.