Dosarele celor 8 demnitari sunt plimbate intre Justitie si PresedintieMomentul in care va incepe urmarirea penala in cazul a sapte fosti ministri si al unuia in functie este din nou amanat din cauza unui blocaj institutional.
Ministrul interimar al Justitiei a returnat sambata dosarele celor opt, pentru a doua oara. Daca prima data Teodor Melescanu a spus ca documentele pe care i le-a trimis initial sefului statului sunt incomplete, acum ministrul interimar si-a motivat decizia prin faptul ca documentele suplimentare furnizate de Administratia prezidentiala nu reprezinta "dosarul cauzei". Melescanu a explicat ca, daca nu sunt respectate toate procedurile legale, in momentul in care se va ajunge in instanta, avocatii vor putea invoca viciul de procedura.Basescu: Melescanu se apropie de abuz in serviciuDrept raspuns, seful statului l-a avertizat, ieri, pe ministrul interimar al Justitiei ca, prin atitudinea pe care o are in cazul celor opt ministri, se apropie de abuz in serviciu.
"E un avertisment pe care i-l dau public", a spus Basescu. El a precizat ca observa "cu neplacere" ca Guvernul, prin ministrul interimar al Justitiei, gaseste motivatii pentru a bloca inaintarea cererii sale referitoare la cei opt ministri si a acuzat Executivul ca face in acest moment "greseli fundamentale" pentru credibilitatea institutiei.
┼×eful statului a mai spus ca "se vede cu ochiul liber" tratamentul diferentiat pe care il au romanii de rand si ministrii, in raport cu justitia.Documentele au fost restituite pe motiv ca sunt incomplete"Din analiza scrisorii de insotire a documentelor si a inventarului anexat acesteia, a rezultat faptul ca ele nu reprezinta dosarul cauzei, fiind doar copii ale unora dintre documentele care au stat la baza referatelor de solicitare a aprobarii inceperii urmarii penale intocmite de catre procurorul de caz si, in consecinta, nu pot fi cuprinse in categoria documentelor prevazute de legea mentionata", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei. Potrivit sursei citate, toate documentele au fost restituite avand aplicate pe ele, intacte, sigiliile Administratiei Prezidentiale.
Presedintele Traian Basescu i-a cerut ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, saptamana trecuta, sa declanseze procedurile legale pentru urmarirea penala a lui Adrian Nastase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Pacuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codrut ┼×eres si Traian Decebal Remes. Ministrul Justitiei a anuntat, vineri, ca nu poate da curs solicitarii presedintelui Traian Basescu privind pe cei opt actuali sau fosti ministri intrucat documentatia primita de la Presedintie nu contine dosarele propriu-zise ale acestora, conform legii. Ulterior, Administratia Prezidentiala a anuntat ca a trimis toate copiile ministrului interimar al Justitiei, pentru "a nu mai putea fi invocate pretexte de blocare sau intarziere a actului de justitie". Presedintia i-a cerut, totodata, lui Teodor Melescanu sa asigure securitatea documentelor si sa ia masuri pentru ca acestea sa fie restituite Administratiei Prezidentiale.Atanasiu: PNL nu este implicat in acest conflictVicepresedintele PNL Teodor Atanasiu a spus, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca PNL nu are legatura cu situatia creata intre Ministerul Justitiei si Presedintie, argumentand ca aici este vorba de un conflict institutional. Institutia presedintelui a trimis ministrului Justitiei o solicitare care nu era insotita de documentele prevazute de lege, iar ministrul a cerut completarea documentelor in conformitate cu prevederile legale, a explicat Atanasiu.
El a adaugat ca PNL isi sustine ministrii anchetati pana in momentul in care se dovedeste ca unul dintre ei a incalcat legea.Parchetul instantei supreme a primit, miercuri seara, cererea si documentatia prin care seful statului a solicitat declansarea procedurilor legale impotriva celor opt ministri. Potrivit legilor in vigoare, Directia Nationala Anticoruptie si Parchetul General nu pot incepe anchetele pana cand ministrul Justitiei nu trimite o cerere in acest sens.
Constitutia Romaniei prevede ca pentru a demara o ancheta penala impotriva unui ministru, procurorii trebuie sa ceara acordul presedintelui, iar daca respectivul ministru este si parlamentar, este nevoie si de acordul Camerei Deputatilor sau al Senatului.PDL vrea inceperea urmaririi penale a lui MelescanuLiderii PDL i-au cerut, ieri, presedintelui Traian Basescu sa ia masuri pentru inceperea urmaririi penale impotriva ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu. Emil Boc l-a acuzat pe Melescanu ca foloseste mijloace nelegale si neconstitutionale pentru a-i proteja pe "ministrii penali". In opinia sa, ministrul interimar al Justitiei se face vinovat de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru ca tergiverseaza inceperea urmaririi penale in cazul unor ministri ai Cabinetului Tariceanu. Ulterior, secretarul executiv al formatiunii, Elena Udrea, a facut un apel public catre Presedintie sa ceara urmarirea penala impotriva lui Melescanu si sa-l suspende pe acesta din functie, pe motiv de abuz in serviciu si de retinere sau distrugere de inscrisuri oficiale.