Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) estimeaza pentru 2008 venituri din taxe si redevente miniere si petroliere in crestere cu 11% fata de anul trecut, de la 900 de milioane de lei la un miliard de lei, a declarat presedintele institutiei
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) estimeaza pentru 2008 venituri din taxe si redevente miniere si petroliere in crestere cu 11% fata de anul trecut, de la 900 de milioane de lei la un miliard de lei, a declarat presedintele institutiei, Bogdan Gabudeanu, citat de Mediafax.
Gabudeanu a mentionat ca majorarea sumelor care vor fi incasate in acest an se datoreaza numarului mai mare de firme care au concesionat sau care urmeaza sa preia perimetre de gaze naturale si titei. Totodata, cresterea veniturilor este influentata si de majorarea taxelor din minerit, conform unei ordonante de urgenta aprobata in toamna anului trecut de Guvern, aflata, in prezent, in stadiul de avizare in Camera Deputatilor. Potrivit presedintelui institutiei, senatorii au modificat ordonanta de urgenta si au majorat de pana la douazeci de ori unele tarife aprobate de Guvern. Conform ordonantei de urgenta, redeventele miniere vor fi stabilite la incheierea licitatiei sau la eliberarea permisului de exploatare, la o cota procentuala din valoarea productiei miniere. Taxa anuala pentru activitatea de prospectiune a crescut de la 2,5 lei pe kilometru patrat (kmp) la 250 de lei pe kmp, in timp ce taxa anuala pentru activitatea de exploatare a fost majorata de la 10 lei pe kmp la 1.000 de lei pe kmp, urmand sa se dubleze dupa doi ani si sa creasca de cinci ori dupa patru ani. Taxa anuala pentru activitatea de exploatare va fi de 25.000 lei pe kmp, comparativ cu nivelul actual de 2.500 de lei pe kmp. Presedintele ANRM a mentionat ca Senatul a propus ca taxa de prospectiune sa creasca de la 250 de lei pe kmp la 5.000 de lei, cea de explorare de la 1.000 de lei la 10.000 de lei, in timp ce pentru taxa de exploatare senatorii au prevazut o suma cuprinsa intre 50.000 de lei si 100.000 de lei, fata de 25.000 de lei pe kmp, nivel aprobat de Guvern. De asemenea, redeventa cuvenita bugetului de stat pentru ape minerale la sursa a fost stabilita, in echivalentul minim in lei a 4 euro/1.000 de litri (fata de 2 euro/1.000 de litri) la cursul anuntat de BNR.
Sumele incasate de ANRM din taxe si redevente sunt varsate la Trezoreria Statului, fiind venituri bugetare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.