Serialul de desene animate „Veveritele sinucigase“ este, de fapt, prima incercare a unor firme din strainatate pentru a testa piata media din Romania si vigilenta Consiliului National al Audiovizualului (CNA) in ceea ce priveste scenele
Serialul de desene animate „Veveritele sinucigase“ este, de fapt, prima incercare a unor firme din strainatate pentru a testa piata media din Romania si vigilenta Consiliului National al Audiovizualului (CNA) in ceea ce priveste scenele de violenta. In desenele animate difuzate de postul AXN se folosesc animale dragute pentru prezentarea diferitelor tehnici de automutilare sau sinucidere la ore la care copiii sunt in fata televizorului. In cazul in care societatea romaneasca si autoritatile de reglementare nu ar fi reactionat, producatorii de programe de televiziune ar fi crescut nivelul de violenta al emisiunilor la care sunt expusi minorii. Tentativa AXN a starnit insa atat reactia negativa CNA, cat si a europarlamentarilor romani. Acestia din urma au depus o declaratie scrisa prin care solicita Comisiei Europene solutii la problema emisiunilor si a desenelor animate cu continut violent difuzate prin satelit din afara teritoriului de jurisdictie al CNA.

Cablistii, rugati sa scoata AXN din pachetul de baza
Cazul desenelor animate de pe AXN a scos la iveala o serie de probleme ale legislatiei audiovizualului. Chiar daca difuzarea scenelor de violenta in intervalul orar accesibil copiilor este interzisa de legea romaneasca a audivizualului, tara de origine a postului AXN este Anglia, ceea ce inseamna ca se supune legii britanice, a explicat Attila Gasparik, vicepresedintele CNA, care a adaugat ca primul lucru pe care poate sa-l faca si l-a facut deja institutia este sa trimita o scrisoare catre Ofcom, principalul for de reglementare in domeniul audiovizual din Marea Britanie, si catre Comisia Europeana, cu privire la continutul violent al acestui serial de desene animate. „Ne deranjeaza faptul ca un program care difuzeaza atata violenta se afla in pachetul de baza al difuzorilor de canale TV. CNA a trimis deja o recomandare catre toti furnizorii de televiziune sa scoata canalul AXN din pachetele de baza pe care le ofera“, a declarat Attila Gasparik. Pe de alta parte, AXN are ca termen data de 22 ianuarie sa scoata serialul de desene animate din intervalul orar 6-22. Daca nu o face, articolul 75 din legea romaneasca a audiovizualului ii permite CNA-ului sa-i retraga canalului dreptul de difuzare pe teritoriul Romaniei pentru cel putin 2 saptamani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.