'Revenirea>> Rusiei in Balcani si in zona Marii Negre, anuntata anul trecut de presedintele Vladimir Putin, capata un contur economic tot mai pronuntat, prin parteneriatul energetic dezvoltat cu Bulgaria. Acordul asupra gazoductului South Stream afe
'Revenirea>> Rusiei in Balcani si in zona Marii Negre, anuntata anul trecut de presedintele Vladimir Putin, capata un contur economic tot mai pronuntat, prin parteneriatul energetic dezvoltat cu Bulgaria. Acordul asupra gazoductului South Stream afecteaza perspectivele proiectului Nabucco, iar inlaturarea monopolului rusesc in distributia de gaze in Europa devine un vis tot mai indepartat. Primele reactii, din Romania si Europa Occidentala, sunt retinute, in sensul ca proiectele pot fi considerate complementare. Si ofensiva politica este in plin avånt, Moscova blocånd in continuare la ONU planurile pentru recunoasterea independentei provinciei Kosovo.

Bulgaria si Rusia au semnat ieri mai multe acorduri economice, cu ocazia vizitei presedintelui rus Vladimir Putin la Sofia. Cele mai importante se refera la construirea unei centrale atomo-electrice si la participarea Bulgariei in gazoductul South Stream.
Referindu-se la acordurile de ieri cu un termen din tenis, presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a spus ca s-a reusit cucerirea „Grand Slam“-ului. „Astazi, am reusit sa ne intelegem pe proiecte foart e importante si asta nu ar fi fost posibil daca nu eram parteneri atat de buni“, a afirmat Putin, citat de agentia bulgara Focus.

Pe picior de egalitate
Acordul pentru transportarea gazelor se refera la participarea Bulgariei la proiectul ruso-italian South Stream. Bulgaria si Rusia vor detine fiecare cate 50% din compania care va gestiona gazoductul ce va traversa teritoriul bulgar.
Participarea Bulgariei la proiectul South Stream va spori „greutatea tarii pe harta energetica europeana“, a apreciat premierul bulgar Serghei Stanisev, citat de AFP. Valoarea segmentului de conducta care va trece prin Bulgaria se ridica la 1,4 miliarde de euro, valoarea sa totala fiind de 10 miliarde de euro, a spus premierul.
„Este important ca partile au acceptat un compromis“, a apreciat si Dmitri Medvedev, actualul presedinte Gazprom si succesorul probabil al lui Putin, care il insoteste pe acesta in vizita in Bulgaria.
Discutiile despre cota de participare si taxele de tranzit au amenintat, la un moment dat, semnarea acordului. Gazprom dorea pachetul majoritar din compania care va gestiona segmentul bulgar al conductei. „Partea rusa a acceptat in ultimul moment o mare parte din conditiile puse de Bulgaria“, declarase anterior la televiziunea nationala vicepresedintele Comisiei economice a Parlamentului, Petar Kanev, membru al delegatiei bulgare care a participat la negocieri. „Interesul nostru national este aparat. Bulgaria va avea o parte din compania internationala care va exploata conducta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.