Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a incheiat ilegal contracte cu centre private pentru servicii de dializa, inainte ca acestea sa fie autorizate de Ministerul Sanatatii pentru astfel de servicii. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a simpli
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a incheiat ilegal contracte cu centre private pentru servicii de dializa, inainte ca acestea sa fie autorizate de Ministerul Sanatatii pentru astfel de servicii. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a simplificat printr-un ordin de ministru contractarea serviciilor de dializa, care nu se mai face prin licitatie, ca pe vremea PSD, ci printr-o simpla autorizare. Numai ca presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, nu a mai asteptat nici macar acest aviz al ministerului si a incheiat imediat un contract pentru o afacere foarte banoasa: preluarea pacientilor cu insuficienta renala care faceau dializa la Spitalul Judetean Drobeta Turnu-Severin de catre un centru medical privat.

La numai cateva zile de la adoptarea ordinului de ministru care permite contractarea unor centre private autorizate, CNAS a incheiat deja primul contract. Reprezentantii Ministerului Sanatatii ne-au explicat ca a mai durat insa cateva luni pana cand s-a acordat avizul de oportunitate, adica autorizarea pentru serviciile de dializa. Primul aviz de oportunitate s-a acordat pe 1 noiembrie 2007. CNAS nu a mai asteptat ca centrele medicale sa fie autori zate si a incheiat contractele, care reprezinta decontarea unor servicii foarte scumpe. Pana acum cativa ani, serviciile de dializa pentru pacientii cu insuficienta renala decontate de CNAS nu se faceau decat in cazul unitatilor medicale de stat. Din cauza resurselor limitate ale acestor spitale, Ministerul Sanatatii a decis sa se acorde servicii de dializa decontate de CNAS si in unitatile medicale private, care erau selectionate prin licitatie publica. Masura a fost una buna, pentru ca unitatile private au fost incurajate in acest fel sa investeasca in calitatea serviciilor oferite, iar pacientii au avut de castigat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.