Reducerea de catre Comisia Europeana a cotei de emisii pentru gazele cu efect de sera cu 20% pentru perioada 2008-2012 va duce la concedierea a 20.000 de angajati din sectorul energetic si va obliga companiile sa cheltuiasca aproape 1,9 miliarde de

Reducerea de catre Comisia Europeana a cotei de emisii pentru gazele cu efect de sera cu 20% pentru perioada 2008-2012 va duce la concedierea a 20.000 de angajati din sectorul energetic si va obliga companiile sa cheltuiasca aproape 1,9 miliarde de euro pe an, potrivit unui document guvernamental.

In cazul in care decizia CE nu va fi revizuita, diminuarea plafonului va duce la cheltuieli suplimentare anuale de 691 de milioane de euro pentru companiile din domeniul energetic, rafinarii, industria metalelor feroase, industria mineralelor, celulozei si hartiei. Acestea vor fi obligate sa cumpere certificate de emisii de pe piata la un pret estimat de 35 de euro pe un exemplar. In cazul depasirii cotelor alocate, fiecare companie trebuie sa plateasca o amenda de 100 de euro pentru fiecare tona de bioxid de carbon aruncat in atmosfera. Astfel, suma totala ar putea ajunge pana la 1,9 miliarde anual.

Documentul arata ca cele mai lovite sectoare economice sunt productia si prelucrarea metalelor feroase, industria mineralelor ­ var, ciment, sticla, ceramica.

EFECTE. Documentul mentioneaza ca reducerea numarului de certificate se va face simtita atat asupra sectoarelor care cad sub incidenta schemei, cat si in celelalte sectoare industriale. Motivul este simplu: companiile afectate direct vor trebui sa cumpere certificate pentru a mentine productia la acelasi nivel, insa din cauza costurilor in plus vor trebui sa creasca preturile. Ceea ce inseamna ca si firmele care vor cumpara produse de la acestea vor fi afectate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.