Contaminarea cu particule chimice si metale grele din atmosfera cauzeaza mutatii importante asupra spermei, in urma carora se poate schimba cu pana la 60 la suta structura acesteia. Este rezultatul unui studiu pe soareci de laborator, efectuat de ce
Contaminarea cu particule chimice si metale grele din atmosfera cauzeaza mutatii importante asupra spermei, in urma carora se poate schimba cu pana la 60 la suta structura acesteia. Este rezultatul unui studiu pe soareci de laborator, efectuat de cercetatorii canadieni de la Departamentul de Sanatate din Otawa. Soarecii au fost introdusi in custi cu aer contaminat din zonele urbane industriale, pe perioade de 3 si 10 saptamani. Rozatoarele au respirat aerul de pe o autostrada din Hamilton, zona care a cunsocut o puternica industrializare si are un trafic foarte dens. Custile au fost asezate la doi kilometri de fabrici si la un kilometru de autostrada. Alt grup de soareci au fost amplasati in aceeasi locatie si in aceleasi perioade, dar custile beneficiau de filtre care blocau patrunderea particulelor poluante si metalele grele intr-o proportie de 99 la suta. Acest grup nu a suferit niciun fel de mutatie a spermei sau a altor celule din corp. Studiul ADN al celorlalti soareci, care nu au respirat aerul filtrat, a aratat mutatii importante. O echipa de cercetatori, coordonata de Carole Yauk, de la Universitatea McMaster, a concluzionat ca schimbarile in structura celulelor pot avea repercursiuni grave asupra stabilitatii genomului uman, mai exact asupra structurii genelor si a cromatinei (material genetic care nu este dispus in cromozomi). Din aceasta cauza, cercetatorii spun ca este neaparata nevoie de mai multe studii in domeniu. Specialistii au explicat ca mutatiile pot sa provina de la amestecul de produse chimice care se gasesc in aer, printre care se afla cele care provin de la arderea combustibililor fosili, care afecteaza milioane de persoane din toata lumea. Un studiu anterior a detectat o fenomen de scadere a procesului reproductiv la pasarile care populeaza lacurile apropiate de sosele. In plus, pana si puii acestora mostenesc mutatiile genetice induse de poluare. Cercetatorii avertizeaza ca pana acum nu s-a putut afla inca daca agentii chimici afecteaza direct gonadele si cauzeaza mutatii in structura ADN-ului sau acest lucru se intampla indirect.

Bisexualitatea nu este o etapa de tranzitie din viata noastra


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.