Presedintele Colegiului Medicilor Cluj considera ca medicii care cer bani pacientilor in schimbul prestatiilor medicale ar trebui sa faca puscarie. Totodata, acesta a cerut impozitarea tuturor cadourilor primite de la bolnavi.

Presedintel
Presedintele Colegiului Medicilor Cluj considera ca medicii care cer bani pacientilor in schimbul prestatiilor medicale ar trebui sa faca puscarie. Totodata, acesta a cerut impozitarea tuturor cadourilor primite de la bolnavi.

Presedintele Colegiului Medicilor Cluj, Mircea Barsan, va propune o dezbatere nationala pe tema fenomenului coruptiei din sistemul medical, deoarece, in opinia sa, imaginea intregii bresle este grav afectata. „Sa vedem cum putem, concret, sa indreptam si imaginea doctorilor, dar si cum sa aparam bolnavii, pentru ca se va ajunge la o ruptura majora intre omul bolnav si sistemul medical. Bolnavul nu va mai vrea sa se duca la doctor, ca e conditionat sau i se cere cadoul la sfarsit, si ajunge la medicina complementara“, a afirmat profesorul Barsan. In opinia acestuia, primirea de cadouri sau bani in sistemul sanitar „este un obicei balcanic, mostenit de pe vremea ocupatiei turcesti“, iar in cazul unora dintre medici cresterea salariilor nu ar fi o rezolvare, deoarece ei sunt obisnuiti sa fie rasplatiti pentru munca lor. „Uneori imi este rusine ca sunt doctor, din cauza vehicularii acestei coruptii. Bolnavul nu mai are incredere in sistemul medical. Consider execrabila conditionarea de catre medic a efectuarii unei operatii de primirea unor cadouri. Acela nu este medic“, a spus Mircea Barsan. Potrivit acestuia, medicii care conditioneaza actul medical de o suma de bani ar trebui condamnati la inchisoare, iar cei care accepta cadouri ar trebui sa fie obligati sa plateasca impozit pe ele. Totodata, in opinia lui Barsan, Agentia Nationala de Administrare Fiscala ar trebui sa se implice, cum este cazul in alte tari, in controlarea averilor chiar si la medici, deoarece unii dintre ei isi construiesc case si conduc masini care nu sunt pe masura salariilor pe care le primesc. Mircea Barsan a spus ca un medic rezident de anul I primeste un salariu de 1.097 de lei, iar unul care este in anii terminali, 1.327 de lei. Totodata, un chirurg cu o varsta de 45 de ani ia circa 1.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.