Lectura - Impreriul gazului metan rusesc, sub lupa
Doi cunoscuti jurnalisti rusi, Valeri Paniuskin si Mihail Zigar au publicat o carte consacrata concernului rus Gazprom. Lucrarea celor doi a fost tiparita acum si in Germania, bucurandu-
Lectura - Impreriul gazului metan rusesc, sub lupa
Doi cunoscuti jurnalisti rusi, Valeri Paniuskin si Mihail Zigar au publicat o carte consacrata concernului rus Gazprom. Lucrarea celor doi a fost tiparita acum si in Germania, bucurandu-se de un mare succes. Germania depinde in proportie de 45% de gazul rusesc, Austria in proportie de 75 %, iar Finlanda este total dependenta de livrarile de gaz metan din Rusia. Mai precis de Gazprom, giganticul concern aflat sub controlul statului rus. Gazprom nu numai ca varsa sume imense in vistieria statului, dar a devenit si un important mijloc de presiune fata de unele tari, comenteaza Deutsche Welle. Daca e sa ne luam doar dupa rezervele sale gigantice, conexiunile politice imbatabile si chiar detinerea unui grup de presa, Gazprom este un colos de neocolit, atat in Rusia, cat si pe piata mondiala a energiei. STAPaNUL. Pe coperta cartii il vedem pe presedintele rus, Vladimir Putin, cum - cu o privire triumfatoare - tine mana pe robinetul de gaz. Cu alte cuvinte, el este cel care-l poate inchide oricand. “Gazprom reprezinta o arma in mainile Kremlinului” - subliniaza Valeri Paniuskin. Dupa parerea sa, pretul gazului metan este o unealta de manipulare. “Cea mai simpla cale de manipulare a partenerilor politici e pretul gazului metan. Un exemplu e Belarusul, unde, prin aceasta metoda, se poate mentine la putere un regim politic terifiant, dupa parerea mea, cum e cel al presedintelui Lukasenko”, spune Valeri Paniuskin. DE LA GAZ VINE PUTEREA. La randul sau, coleg de breasla si coautor al cartii, Mihail Sigar atrage atentia asupra puterii - in tara, dar si in plan international - pe care controlarea acestui concern i-o confera conducerii moscovite. Dar, mai explica el, Gazprom nu are nevoie de un anumit om politic. “Astazi, Putin e cel care controleaza Gazprom. Dar nu va fi si ultimul, asa cum nu a fost nici primul. Interesele politice ale lui Putin nu coincid cu interesele economice ale Gazprom. Mai devreme sau mai tarziu va izbucni un conflict si Putin va trebui atunci sa renunte la controlul asupra concernului de gaz”, crede Sigar. Cei doi autori au incercat sa afle si opinia fostului cancelar al Germaniei, Gerhard Schroder, dar acesta nu a vrut sa faca declaratii. Prieten bun cu Putin, Schroder este presedintele consiliului actionarilor firmei care construieste controversatul gazoduct pe fundul Marii Baltice, care leaga Rusia de Germania, ocolind Polonia, Ucraina si tarile baltice. Numirea in aceasta functie a fostului sef al Guvernului de la Berlin in vederea imbunatatirii imaginii Gazprom in strainatate nu a avut totusi rezultatul scontat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.