“Mai bine sa mananci un mar decat o felie de tort.” Acesta
este unul dintre sfaturile pe care colonel doctor Vasile Greere, sef de sectie
la Centrul de Boli Cardiovasculare al Ministerului Apararii Nationale, il indreapta
spre bolnavii de inima. Fiindca si cardiologii au sfaturile lor privind regimul
alimentar, care mai rar se abordeaza in ziare cand e vorba despre cardiaci. Si in
cazul celor cu necazuri la inima, greutatea peste normal este un dezavantaj.
Tocmai de aceea, medicii de inima spun ca si in cazul cardiacilor este bine sa
te scoli de la masa nitel flamand. Cumpatare, cumpatare, cumpatare! Aceasta
este deviza privind dieta si in cazul cardiacilor. Excesele alimentare si iesitul
in frig creeaza mari probleme celor cu boli de inima. Si bolnavul de inima
trebuie sa se abtina de la excesul de sare, caci se pot decompensa bolile de
inima ca si starea tensiunii arteriale. Atunci cand tot presaram sare in mancare
sa nu uitam ca legumele si alimentele in general au propria cantitate de sare.
Sa nu uitam ca salamurile sunt sarate, ca muraturile se scalda in sare, ca si
laptele are sare. Bolnavul de inima trebuie sa manance cu moderatie grasimile
saturate, fiindca cresterea grasimilor in sange inseamna “namol” pe artere.
Adica ingreunarea pana la blocare a sangelui prin vase. Iar in privinta bauturilor,
bolnavul de inima in nici un caz nu este omul care trebuie sa rastoarne multe
pahare cu alcool pe gat.