Previziuni - Majorarile salariale, mai modeste in 2008
Salariile vor creste anul acesta, dar nu la fel de mult ca in 2007, cred specialistii de resurse umane. Unul dintre motive este ca, in unele domenii, remuneratiile primite de ro
Previziuni - Majorarile salariale, mai modeste in 2008
Salariile vor creste anul acesta, dar nu la fel de mult ca in 2007, cred specialistii de resurse umane. Unul dintre motive este ca, in unele domenii, remuneratiile primite de romani le-au egalat deja pe cele din Occident. O alta cauza tine de productivitatea inca scazuta din Europa de Est. In plus, investitorii straini isi muta centrele de productie in functie de costurile scazute, asa cum este recentul caz al fabricii Nokia. Daca productia va deveni prea costisitoare in Romania, multinationalele se vor muta mai la rasarit. Control. Piata muncii din tarile est-europene se afla sub controlul angajatilor, afirma Leszek Wronski, seful diviziei pentru Europa Centrala a firmei de consultanta si audit KPMG. Cauza este migratia uriasa a noilor europeni catre Vest, simultan cu boom-ul economic al tarilor din Est. Afirmatia lui Wronski este citata intr-o analiza a Financial Times, care observa ca circa 5 milioane de muncitori au migrat de la estul la vestul Europei, mai ales dupa extinderea Uniunii Europene, facand ca in ultimii ani costurile cu forta de munca in fostele tari comuniste sa creasca ingrijorator: peste 20% in Romania, Estonia si Lituania. In primele noua luni din 2007, cresterea reala a salariilor din tara noastra a fost de 16%, potrivit unui studiu. Analiza arata ca, in vreme ce somajul s-a mentinut constant in Vest, in jur de 8%, in Est acesta a scazut de la 15 procente la mai putin de 9%. In zonele infloritoare din punct de vedere economic numai cine nu vrea nu are un loc de munca, fapt ce pune presiune pe angajatorii care, in lipsa de alternative, sunt nevoiti sa ofere salarii tot mai mari. Salariile din noile tari membre ale UE vor creste si anul acesta, dar mai putin ca in 2007, sunt de parere analistii de la Financial Times.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.