Ministrul interimar al justitiei Teodor Melescanu a retrimis, ieri, la Palatul Cotroceni cererile presedintelui Traian Basescu de incepere a urmaririi penale in cazul celor 8 ministri, sustinånd ca ministerul nu poate da unda verde actului de
Ministrul interimar al justitiei Teodor Melescanu a retrimis, ieri, la Palatul Cotroceni cererile presedintelui Traian Basescu de incepere a urmaririi penale in cazul celor 8 ministri, sustinånd ca ministerul nu poate da unda verde actului de justitie fara a verifica dosarele celor incriminati. In replica, presedintele Traian Basescu a trimis tot ieri la Ministerul Justitiei dosarele cerute de Melescanu, insa i-a atras atentia ministrului ca nu le poate desigila.

Teodor Melescanu si-a argumentat decizia prin faptul ca, potrivit legii, el are obligatia de a transmite procurorului general al Romaniei cererea presedintelui insotita doar de dosarele ministrilor incriminati. Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei remis ieri presei, articolul 18 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala prevede ca, daca una dintre cele doua Camere ale Parlamentului sau presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala, dosarul cauzei se trimite, de indata, ministrului justitiei sau, dupa caz, primului-ministru, pentru a proceda potrivit legii. Ministerul Justitiei precizeaza ca, verificand documentatia primita de la Presedintie, a rezultat ca aceasta era incompleta, constand doar in referatele procurorilor de caz si ale procurorilor sefi ai structurilor de parchet, lipsind dosarele propriu-zise. „Avand in vedere ca presedintele Romaniei are obligatia de a transmite ministrului justitiei dosarele cauzelor (mentionate, de altfel, cu numar de file in referatele parchetului), iar, in situatia de fata, dosarele nu au fost primite, ministrul justitiei se afla, pentru moment, in imposibilitatea legala, obiectiva, de a-si exercita atributiile prevazute de Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala“, se arata in comunicat.

Parchetul, obligat sa astepte avizele
Ca urmare a deciziei ministrului, Robert Cazancioc, purtatorul de cuvant al Ministerului Public, a declarat ca fara avizele de la Ministerul Justitiei, Parchetul General nu poate incepe urmarirea penala in cazul celor opt cauze ce vizeaza ministri si fosti ministri.

Frunda: Melescanu are dreptate
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, ieri, ca refuzul lui Melescanu de a transmite dosarele celor opt demnitari la Parchetul General este justificat. „Potrivit legii, cand presedintele avizeaza inceperea urmaririi penale, trebuie sa i se puna la dispozitie probele, dosarele pe baza carora Parchetul sau DNA cere ca impotriva ministrilor sa se avizeze inceperea urmaririi penale. De fapt, ministrul justitiei verifica procedural, de aceea cererea lui Melescanu de a vedea dosarele inainte de a-si da avizul este absolut legala. Cred ca trebuie sa vada dosarele, dar daca conditiile legale sunt indeplinite, atunci nu poate sa faca altceva decat sa trimita aceste dosare la Ministerul Public pentru declansarea urmaririi penale“, a conchis Frunda.

Geoana: Basescu face presiuni
De asemenea, liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca nu este surprins de decizia ministrului justitiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.