Fostul campion mondial la sah, americanul Bobby Fischer, a murit, joi, la Reykjavik, in Islanda, la varsta de 64 de ani. Fischer, despre a carui inteligenta se spunea ca ar fi fost superioara celei a lui Einstein, a fost unicul sahist de origine a
Fostul campion mondial la sah, americanul Bobby Fischer, a murit, joi, la Reykjavik, in Islanda, la varsta de 64 de ani. Fischer, despre a carui inteligenta se spunea ca ar fi fost superioara celei a lui Einstein, a fost unicul sahist de origine americana care a castigat titlul de campion mondial, la 1 septembrie 1972, dupa ce l-a invins pe sovieticul Boris Spassky. Potrivit BBC, Fischer era foarte bolnav de mai mult timp. El a obtinut cetatenia islandeza in 2005, evitand astfel sa fie deportat in SUA, unde era acuzat ca a incalcat legile deoarece a disputat un meci in Iugoslavia, in 1992.
Geniu al sahului cu o personalitate excentrica, Bobby Fischer a fost considerat de multi cel mai bun sahist al tuturor timpurilor. Cunoscut pentru caracterul sau puternic, fostul campion mondial de sah a fost pentru americani unul din simbolurile luptei impotriva comunismului in timpul Razboiului Rece, invingandu-i pe cei mai mari campioni sovietici, relateaza AFP, citata de Mediafax.
In 1972, la Reykjavik, Fischer, care avea 29 de ani, a pus capat unei dominatii sovietice de 24 de ani, invingandu-l pe Boris Spassky, cel mai bun reprezentant de atunci al scolii ruse, la un campionat mondial de antologie.
Nascut in data de 9 martie 1943 la Chicago, fiu al unui fizician de origine germana, Robert James Fischer a fost dus la New York (Brooklyn) de mama sa, dupa divortul acesteia.
La varsta de 6 ani, sora sa mai mare l-a initiat in sah, sport care a devenit curand singura sa pasiune. La 14 ani, Fischer a castigat campionatele de juniori si seniori ale Statelor Unite, iar un an mai tarziu a devenit cel mai tanar candidat la titlul de campion mondial.
In 1959, Bobby Fischer a renuntat la scoala, considerand-o o pierdere de timp, pentru a deveni profesionist. Educatia sa a ramas incompleta, insa in ciuda acestui fapt se pare ca sahistul avea o inteligenta superioara celei a lui Albert Einstein. Succesele sale de adolescent precoce si mai ales pretentiile sale financiare i-au creat o imagine de star.
Dupa un rezultat prost in 1962, Fischer i-a acuzat pe sovietici de complot impotriva lui si la putin timp dupa aceasta s-a alaturat unei secte religioase, Biserica Universala a Domnului.
In 1968, s-a retras pentru 18 luni ca sa isi pregateasca revansa impotriva sovieticilor, care dominau din 1948 lumea sahului. Revenirea sa, la cererea lui Henry Kissinger, a fost triumfala si duelul sau cu Spassky, de la Campionatele Mondiale din 1972 de la Reykjavik, extrem de mediatizat, a reprezentat apogeul carierei lui Fischer. Dupa aceasta victorie, americanul a disparut din prim plan.
In 1975, el a contestat regulamentul Federatiei Internationale de Sah (FIDE), iar ca urmare a fost deposedat de titlul mondial, care i-a fost atribuit sovieticului Anatoli Karpov.
Timp de 20 de ani, nimic nu l-a determinat sa revina in competitie, nici milioanele de dolari oferite de organizatorii de la Las Vegas sau Manila, nici situatia sa precara dupa ce secta in care intrase l-a ruinat. Imprevizibil si taciturn, campionul mondial a criticat presa, acuzand-o ca "monteaza publicul" impotriva lui.
In 1992, el a revenit pentru a juca in Muntenegru un meci "revansa" impotriva lui Spassky, care a devenit prietenul lui. Aceasta revansa de dupa 20 de ani si pentru care a castigat 3,35 milioane de dolari a avut loc in fosta Iugoslavie, care facea atunci obiectul unui embargo economic al ONU. Dupa ce a obtinut prima de invingator, Fischer a fost inculpat de Justitia americana pentru realizarea unei tranzactii financiare ilegale si pe numele lui s-a emis un mandat de arestare. El risca o condamnare de pana la 10 ani de inchisoare in SUA.
Bobby Fischer calatorea in mod regulat in Europa si Asia, el traind si in Filipine si Japonia. El a fost arestat in iulie 2004, in incinta aeroportului international din Tokyo, in timp ce incerca sa paraseasca Japonia cu un pasaport american anulat.
Fara indoiala, opiniile sale au deranjat. Sahistul a calificat drept "o veste minunata" atentatele din 11 septembrie 2001 si, in ciuda faptului ca mama sa este de origine israeliana, si-a aratat cu hotarare pozitia antisemita.
Stabilit in Islanda, tara a carei cetatenie a obtinut-o in martie 2005, el a ramas sub supravegherea autoritatilor americane, care au vrut ca sahistul sa fie arestat si extradat. (D.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.