Locuitorii Shderotului au ajuns in pragul disperarii: ei sunt furiosi pe Guvernul Ehud Olmert, care nu ordona armatei sa puna capat dezmatului ucigas al "Qassam-urilor". Ieri, un lunetist palestinian a ucis un voluntar crestin din Peru, care lucra pe
Locuitorii Shderotului au ajuns in pragul disperarii: ei sunt furiosi pe Guvernul Ehud Olmert, care nu ordona armatei sa puna capat dezmatului ucigas al "Qassam-urilor". Ieri, un lunetist palestinian a ucis un voluntar crestin din Peru, care lucra pe o plantatie de avocado in kibutzul Gavim, alte rachete au lovit in plin case, gradinite de copii, unitati industriale. Copii si femei au fost raniti, zeci si sute de oameni sufera de sindromul fricii. O racheta de tip Grad a lovit orasul Ashkelon. Responsabilii Hamas ameninta ca rezistenta palestiniana nu si-a spus ultimul cuvant, adica nu au fost actionate inca rachetele perfectionate, primite din Iran. Am fost ieri la Shderot si in cateva kibutzuri din sudul israelian, aflate in bataia "Qassam"-urilor. De cateva ori sirenele au dat alarma si am fost nevoit sa alerg, laolalta cu oamenii aflati pe strazi, la lucru sau in pravalii, catre un adapost. Apoi s-au facut auzite pocniturile amenintatoare ale rachetelor care explodau. Seara, in oras au sosit premierul Ehud Olmert si generalul Matan Vilnai, adjunctul ministrului Apararii. Ultima vizita a premierului la Shderot nu s-a incheiat frumos, locuitorii l-au apostrofat, imputandu-i ca nu face nimic pentru a le apara viata.
Acest razboi impotriva "Qassam-urilor" nu poate fi castigat fara ocuparea Gazei, spun generalii, lucru stiut si de Executivul politic. Micile incursiuni militare terestre la periferia Gazei, atacurile aeriene, lichidarile de militanti si teroristi Hamas sunt leacuri efemere. Lichidarea infrastructurii terorismului palestinian se va realiza doar prin actionarea unor forte masive de infanterie in toate asezarile din Gaza si arestarea intregului aparat administrativ si politic Hamas. Un razboi total impotriva Hamas si ocuparea unui teritoriu locuit de 1,5 milioane de palestinieni va provoca zeci, poate sute de victime in randurile Armatei israeliene, ca sa nu mai vorbim si de reactiile politice internationale. Exista numerosi politicieni si strategi care considera ca ocuparea Fasiei si instaurarea unui guvernator militar ar readuce zona la realitatile nedorite din urma cu un deceniu, cand Gaza era provincie militara israeliana. Conducerea militara, in frunte cu ministrul Apararii, Ehud Barak, a inspectat ieri posturile avansate ale Armatei la granita cu Gaza. Barak a ordonat intensificarea presiunii militare si civile asupra Fasiei. Toate portile de intrare in Gaza au fost ferecate, nici o aprovizionare a locuitorilor din zona nu mai e posibila, iar furnizarea curentului electric este intrerupta periodic. In ciocnirile cu Tsahal au fost ucisi in noiembrie 55 de palestinieni inarmati si civili, in decembrie 60, iar in ultimele trei zile 34. Palestinienii se mandresc ca in locul fiecarui combatant ucis pun mana pe arme alti 20. Politicienii si militarii israelieni stiu ca intr-un razboi de gherila nimeni nu iese invingator, dar se contureaza din ce in ce mai pregnant consensul unui razboi general impotriva Gazei. Cu toate consecintele grave pe care un asemenea razboi le va avea. Zilele trecute, pe cerul Israelului, toata lumea a putut vedea fumul apocaliptic al rachetei "Ieriho 3", un test reusit al Armatei israeliene. Racheta are o traiectorie de 4800 km si poate transporta ogive nucleare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.