Teatrul Bulandra, cunoscut pentru piese de calibru si turnee de succes, ofera acum o piesa controversata la vremea scrierii ei, in 1633, cu o costisitoare punere in scena, dar care nu merita tot acest efort. 'Ce pacat ca-i curva>>, una dintre cele m
Teatrul Bulandra, cunoscut pentru piese de calibru si turnee de succes, ofera acum o piesa controversata la vremea scrierii ei, in 1633, cu o costisitoare punere in scena, dar care nu merita tot acest efort. 'Ce pacat ca-i curva>>, una dintre cele mai populare piese scrise de John Ford, aduce in prim-plan dragostea dintre doi frati, dar si tehnicieni care intervin brutal pentru a muta decorul greoi.

„Ce pacat ca-i curva“ este o piesa istovitoare. In primul rand fizic, atat pentru actori, cat si pentru cel care a avut ideea sa vina s-o vada. Patru ore! Probabil, ar fi durat mai putin s-o citesti...
Alexandru Darie spunea ca aceasta a fost scrisa ca o piesa de „scandal“, dar a devenit un text „poetic“. Regizorul crede ca autorul a scris piesa, in perioada elisabetana, „ca sa innebuneasca lumea“ si „sa socheze“. Tema incestului, pe care Ford o aborda la 1633, este una care nu cred ca merita sa fie dezbatuta, pur si simplu pentru ca nu exista oameni care sa fie in favoarea acestei „practici“. De ce atata risipa de bani (100.000 de e uro) si forte, cu greu pot intelege? Chiar sa se fi terminat piesele mari? Sau dorinta de a epata a lovit acum si Teatrul Bulandra?! Pacat, pentru ca telenovelele nu isi au locul intr-o sala de teatru respectabil, iar pe respectabilul regizor Alexandru Darie nu credeam sa-l vad in ipostaza realizarii unui astfel de spectacol. In ultima vreme, ne-a fost dat sa vedem o serie de piese „neconventionale“, care mai de care cu titluri mai pornografice, toate menite sa aduca teatrelor audienta de care au atata nevoie. Ei bine, nu cred ca acesta este un mod. Directorii teatrelor ar trebui sa stie ca lumea vine aici tocmai pentru a scapa de multele mizerii care sunt oferite telespectatorului, in general.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.