Cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, in martie 2005, au de primit de la Omar Hayssam cate doua milioane de euro fiecare, cu titlul de daune morale, conform sentintei Curtii de Apel Bucuresti, care l-a condamnat pe sirian la 20 de ani de inchiso
Cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, in martie 2005, au de primit de la Omar Hayssam cate doua milioane de euro fiecare, cu titlul de daune morale, conform sentintei Curtii de Apel Bucuresti, care l-a condamnat pe sirian la 20 de ani de inchisoare pentru terorism.
Insa, potrivit motivarii aceleiasi sentinte, precum si unor documente aflate la dosarul cauzei, sunt sanse minime ca cei trei jurnalisti sa obtina vreun leu de la Hayssam. Si asta pentru ca sirianul nu mai detine pe numele sau decat cateva masini si vreo 20 de metri patrati de teren. Sentinta de condamnare a sirianului a fost atacata cu recus la Instanta Suprema. Dupa ce la inceputul anilor 2000 sirianul se afla in topul celor mai bogati oameni din Romania, in cinci-sase ani acesta a ajuns, dupa cum sustin si cei trei jurnalisti, la sapa de lemn. Cum a fost posibil asa ceva? Sirianul a donat mare parte din averea sa unui prieten, medicul Mohamad Yassin, iar potrivit lui Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti, o alta parte ajungand la diverse cunostinte, la rude, sau disparand pur si simplu.
Donatia
Dupa episodul rapirii din Irak din 2005, a iesit la iveala ca Hayssam, care era cercetat in unele dosare economice, cedase o mare parte din avere la sfarsitul anului 2004. Intrat in posesia unei impresionante parti din averea sirianului a fost medicul Mohamad Yassin, cel caracterizat de Traian Basescu drept "beneficiarul de buna credinta al averii lui Hayssam". "Eu am solicitat, datorita faptului ca este un caz de terorism si crima organizata pe plan international, sa se puna sechestru pe toate bunurile trecute, prezente si viitoare ale lui Omar Hayssam. Initial, instanta a refuzat sa faca acest lucru. La doi ani dupa cererea mea s-a pus sechestrul. Mare parte din avere a fost transferata catre doctorul Yassim, care este prietenul lui Basescu - pentru ca presedintele a iesit imediat, a avut grija, sa-l declare mostenitorul cinstit al lui Omar Hayssam. Nu poti sa faci asa. Cu ce drept declari aceste lucruri?", a spus contactat de ZIUA, jurnalistul Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei rapiti in Irak. Acesta s-a aratat indignat de tot dosarul referitor la "rapirea din Irak" si de procurorii care s-au ocupat de caz. "Noi am depus si la dosar documente cu toate firmele lui Omar Hayssam. Am facut rost de contul lui Omar Hayssam si l-am depus. Am facut pur si simplu urmarirea penala in locul procurorilor, care nu au facut nimic. Numai ce li s-a ordonat", a conchis Ohanesian, facand referire la modul in care a disparut averea lui Hayssam si cat de mult "i-a interesat" acest lucru pe procurori.
La ora actuala, potrivit sentintei de condamnare a lui Hayssam la 20 de ani de inchisoare, s-a dispus "confiscarea de la inculpat a contravalorii in lei a sumei de 30.000 USD" si "s-a instituit sechestru asigurator asupra urmatoarelor bunuri apartinand inculpatului Omar Hayssam si sotiei acestuia, Adela Omar: teren in suprafata de 23 mp situat in str Ghetarilor, autoturism Mercedes, dobandit in 1990 si autoturism Opel Vectra, dobandit in 2005". "Practic e zero. Este nimic. Pur si simplu si-au batut joc de noi. L-au lasat sa-si spele firmele, sa le faca disparute si acum, probabil, o sa ne zica <<duceti-va voi si alergati dupa Omar Hayssam prin Siria si prin Liban sa va recuperati banii>>, a spus Ohanesian. Totodata, acesta a precizat insa ca alta ar fi problema majora in acest caz, pe care cei implicati ar incerca sa o "ocoleasca". "Problema lor este ca noi avem dovada, pe langa stenogramele care au fost publicate, si care dovedesc protectia si amestecul statului in toate afacerile lui Omar Hayssam, ca SRI l-a protejat si l-a ajutat in toate operatiunile pe care le-a derulat in Romania. Si-o vom depune la dosar", a incheiat jurnalistul. Totodata, referitor la sechestrul instituit asupra bunurilor lui Hayssam, celelalte doua persoane rapite in Irak, Sorin Miscoci si Marie-Jeanne Ion au precizat ca valoarea bunurilor sechestrate este infima si ca este posibil ca, in alte dosare in care este cercetat Hayssam, sa fie pus sechestru pe bunuri cu o valoare mai mare. Cei doi au confirmat si cele spuse de Ohanesian cu privire la faptul ca Hayssam este sarac lipit, lasand impresia ca sunt oarecum resemnati in legatura cu daunele pe care ar trebui sa le primeasca de la sirian. (Andrei GHICIUSCA)
David a cerut extinderea controalelor din MIRA
Ministrul Internelor, Cristian David, a declarat ca a hotarat extinderea controalelor interne in privinta plecarii din tara a lui Omar Hayssam, dupa aparitia unor noi informatii in aceasta privinta, odata cu publicarea convorbirilor telefonice ale sirianului cu procurorul Ciprian Nastasiu. "Am decis extinderea unor verificari si controale interne la nivelul structurilor responsabile din MIRA, urmand a afla modalitatile in care acesta ( Omar Hayssam - n.r.) a iesit din tara in anul 2006", a spus ministrul. Intrebat de jurnalisti care sunt structurile controlate, David a mentionat, citat de Mediafax, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, Politia de Frontiera si Politia Romana. Ministrul Internelor a amintit ca o acheta similara a mai avut loc dupa "disparitia" sirianului, dar aceasta a fost reluata acum, din cauza aparitiei unor noi informatii, respectiv a transcrierilor convorbirilor telefonice dintre procurorul Ciprian Nastasiu si Omar Hayssam. Hayssam i-a declarat telefonic procurorului Ciprian Nastasiu ca a plecat din Romania "ca un domn, cu capul sus, la costum, aranjat, parfumat", cu ajutorul unui pasaport cu identitate falsa si cu alt "look", de pe Otopeni. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.