Investitorii prefera sudul, estul si vestul Bucurestiului. Potrivit firmei imobiliare Eurisko, cresterea preturilor la terenurile din nordul Capitalei va fi din ce in ce mai lenta.  "Atentia investitorilor se indreapta catre zone considerate pan
Investitorii prefera sudul, estul si vestul Bucurestiului. Potrivit firmei imobiliare Eurisko, cresterea preturilor la terenurile din nordul Capitalei va fi din ce in ce mai lenta. "Atentia investitorilor se indreapta catre zone considerate pana in prezent cu randamente mici. Sudul, estul si vestul Capitalei, dar si zonele limitrofe, ofera suprafete necesare si suficiente dezvoltarii unor proiecte imobiliare la preturi inca accesibile. Zonele precum Sabareni, Tartasesti sau Bragadiru - care anii trecuti pareau neinteresante din cauza distantei - se prefigureaza a fi la mare cautare", a declarat intr-un comunicat Valeriu Ichert, manager in cadrul Departamentului Terenuri al Eurisko.
O alta tendinta identificata de consultantii firmei de servicii imobiliare este cresterea interesului investitorilor pentru terenurile amplasate in afara Capitalei, mai ales in orase cu peste 100.000 de locuitori, unde s-au anuntat deja multe proiecte.
"Interesul este pentru proiectele rezidentiale, pentru spatii logistice si industriale, dar si pentru lanturile de retail - shopping mall-uri, supermarketuri, hipermarketuri si bricolaj. Unii dezvoltatori axati pe partea de retail au deschis chiar si cate doua magazine in acelasi oras", se precizeaza in comunicat.
Specialistii Eurisko apreciaza, de asemenea, ca in acest an cele mai multe tranzactii imobiliare se vor inregistra pe segmentele rezidential, retail si industrial.EuroMetropola: Preturile terenurilor variaza intre 80 si 300 de euroTerenurile pentru constructii de tip rezidential in localitatile din apropierea Bucurestiului variaza intre 80 si 300 euro/metrul patrat, au declarat pentru NewsIn reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola.
Potrivit reprezentantilor EuroMetropola, in localitatile din nordul Capitalei, in speta Corbeanca, Balotesti sau Saftica, preturile variaza intre 100 si 250 euro/mp, in timp ce in Dragomiresti, Sabareni, Zurbaua, Rosu si Chiajna, localitati din vestul Bucurestiului, un metru patrat de teren se vinde cu 80 - 200 euro/mp. In estul Capitalei, in Cernica si Pantelimon, pretul terenurilor pretabile pentru constructiile de tip rezidential variaza intre 200 si 300 euro/mp, iar in zona de sud - Popesti - Leordeni, Berceni, Frumusani sau Jilava, localnicii vand terenul cu 150 - 300 euro/mp.
Specialistii imobiliari sunt de parere ca si in anul acesta trendul va fi de crestere, cu circa 15-20%, si se va intesifica tendinta investitorilor de a migra spre zonele limitrofe Capitalei. "In prezent, costul terenului reprezinta deja intre 30% si 40% din pretul final de vanzare al unei locuinte. In plus, un metru patrat construit destinat clasei medii si medii plus atinge valoarea de 700 euro din perspectiva constructorului, adica materialele plus mana de lucru etc. Costul de achizitie al unei case individuale este si mai ridicat decat cel al unui apartament la bloc, pentru ca include si costul terenului pe care proprietarul va trebui sa-l achite", au declarat reprezentantii EuroMetropola.
Analistul Radu Zilisteanu, reprezentant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), este de parere ca preturile terenurilor au devenit prohibitive si de aceea tot mai multe persoane se orienteaza sa achizitioneze parcele in zonele mai indepartate de Capitala. "Terenurile au crescut mult ca valoare in ultimii ani, iar in prezent se vand cu preturi care nu respecta valoarea. Cei care doresc sa construiasca locuinte aleg localitati precum Domnesti sau Voluntari, unde parcelele se tranzactioneaza cu pana la 300 de euro/metru patrat", a spus Zilisteanu pentru NewsIn.
In ceea ce priveste terenurile din interiorul orasului, analistii imobiliari ai EuroMetropola sunt de parere ca, in 2008, preturile pot creste si mai mult si va continua batalia investitorilor pentru fostele platforme industriale care, datorita suprafetelor mari, se preteaza pentru dezvoltarea ansamblurilor rezidentiale sau a proiectelor mixte rezidential-office-comercial. Anul trecut un metru patrat de teren in Bucuresti s-a tranzactionat cu sume cuprinse intre 2.000 si 3.500 de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.