Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat ieri extrem de nemultumit de faptul ca europarlamentarii romani nu au dorit sa il aiba coleg in grupul PPE pe Laszlo Tokes. In plus, el a sustinut ca responsabil de aceasta situatie este Trai
Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat ieri extrem de nemultumit de faptul ca europarlamentarii romani nu au dorit sa il aiba coleg in grupul PPE pe Laszlo Tokes. In plus, el a sustinut ca responsabil de aceasta situatie este Traian Basescu. "PDL a votat impotriva afilierii lui Tokes la grupul PPE. Numai Winkler si Sogor din partea UDMR au votat 'pentru>>, ceilalti din PDL au votat 'impotriva>>. Din pacate, promisiunea presedintelui Basescu, ca Tokes sa intre in acest grup, a fost, ca si alte promisiuni, una gratuita si fara acoperire”, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Kelemen Hunor, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, decizia lui Tokes de a activa in grupul PPE trebuie sustinuta, neexistand niciun motiv pentru ca acesta sa nu activeze acolo unde doreste ca europarlamentar.
"PDL nici in aceasta situatie nu face altceva decat ce cere presedintele Basescu. Sunt convins ca decizia PDL nu este o decizie despre care presedintele Basescu nu stia sau nu era de acord”, a continuat Kelemen, confirmand astfel apropierea dintre UDMR si radicalii maghiari.
La inceputul acestui an, radicalii maghiari reprezentati de Uniunea Civica Maghiara au anuntat ca, dupa inregistrarea la tribunal a Partidului Civic Maghiar, intentioneaza sa il numeasca pe Tokes presedinte al partidului. Iar saptamana trecuta liderii UDMR au spus ca nu exclud o consultare cu liderii UCM, pentru ca la alegerile locale sa aiba candidati comuni. Episcopul reformat a obtinut un mandat in PE candidand ca independent. Principala sa promisiune din campanie a fost cea privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Dupa alegeri, UDMR i-a reprosat lui Tokes ca daca ar fi acceptat sa candideze pe lista lor, ar fi castigat mai multe locuri de eurodeputati. In privinta nemultumirii legate de votul PDL, acesta are la baza o afirmatie a europarlamentaruui Laszlo Tokes. Acesta a cerut sprijinul sefului statului pentru ca deputatii PDL din Parlamentul European sa nu ii mai faca imagine negativa. Solicitarea a venit pe baza unei promisiuni mai vechi pe care Tokes sustine ca a obtinut-o din partea lui Traian Basescu. Mai exact, la inceputul lunii decembrie, europarlamentarul independent a fost primit la Palatul Cotroceni. Ulterior, Tokes a anuntat ca Basescu i-a promis sprijinul pentru admiterea in grupul PPE. Apelul a ramas insa fara raspuns.UCM ameninta cu proteste Presedintii a 11 organizatii locale ale Uniunii Civice Maghiare au semnat un comunicat in care ameninta cu proteste de strada in fata Tribunalului Bucuresti in cazul in care la infatisarea din 24 ianuarie nu va exista o dezbatere pe fond privind cererea de inregistrare a Partidului Civic Maghiar.
In anul 2004, inaintea alegerilor locale, UCM adunase in total 54.000 de semnaturi de sprijin pentru a putea participa la alegeri, insa a fost impiedicata in acest demers. UCM atunci a contestat in Justitie decizia Tribunalului, iar in prezent cazul se afla pe masa Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.
Conform initiatorilor, Partidul Civic Maghiar se doreste a fi o alternativa la UDMR si doreste castigarea autonomiei Ţinutului Secuiesc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.