Experienta a fost intreprinsa cu o racheta balistica, lansata de la baza Palmahim, (sud de Tel-Aviv), a precizat postul de radio. Ministerul israelian al Apararii a refuzat sa furnizeze detalii privind tipul de racheta experimentata, indicand doar ca
Experienta a fost intreprinsa cu o racheta balistica, lansata de la baza Palmahim, (sud de Tel-Aviv), a precizat postul de radio. Ministerul israelian al Apararii a refuzat sa furnizeze detalii privind tipul de racheta experimentata, indicand doar ca operatiunea a vizat testarea sistemului de propulsie. Potrivit unor experti militari straini, Israelul dezvolta o racheta sol-sol tip Jericho 3, care ar putea fi dotata cu focos nuclear, chimic sau bacteriologic cu o greutate de pana la 1300 de kilograme. Racheta, cu o raza de actiune de 4500 de kilometri, ar putea atinge Iranul.
Pe de alta parte, Israelul doreste sa fie un punct de tranzit pentru transportul titeiului din Caucaz spre Extremul Orient, via un oleoduct intre porturile Ashkelon (Marea Mediterana) si Eilat (Marea Rosie), a anuntat, ieri, Eilat-Ashkelon Pipeline Company (EAPC), firma israeliana implicata in acest proiect. Potrivit sursei citate, un memorandum de intelegere urmeaza sa fie semnat in urmatoarele trei luni, cu sprijinul unui consortiu international de societati specializate in energie si transport maritim. Proiectul prevede ca titeiul va fi transportat de tancuri de mare capacitate (250.000 de tone) care efectueaza cursa Jihan si Ashkelon, apoi transportat prin oleoduct pana la alte tancuri cu o capacitate de 280.000- 310.000 tone, in rada portului Eilat care il vor livra in special in India, Japonia, China, precizeaza Rompres. Acest proiect ar putea permite ocolirea Canalului Suez, pe unde pot tranzita numai navele care nu depasesc 130.000 de tone. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.