SCRIITORUL DE LA PAGINA 2
Jurnalistul care scrie zilnic un articol n-o face niciodata la fel. Una e cum se vede articolul in pagina si alta cum il scrii. Daca ai baut mult seara, mahmureala de dimineata e buna pentru analize cu caracter poli

SCRIITORUL DE LA PAGINA 2
Jurnalistul care scrie zilnic un articol n-o face niciodata la fel. Una e cum se vede articolul in pagina si alta cum il scrii. Daca ai baut mult seara, mahmureala de dimineata e buna pentru analize cu caracter politic. Dimineata, cu capul mare, ai o ura pe viata, pe tine, ca iar te-ai imbatat, pe colegii, care castiga mai mult, pe trecut, c-ai fost bleg si ai semnat cateva texte la comanda, pe toate si pe toti. E starea de spirit cea mai buna ca sa scrii un articol contra guvernului. E buna si pentru un articol contra presedintelui, numai ca trebuie sa bei intai o sticla cu apa minerala, sa te mai limpezesti.

Ura de la orele zece devine iritare pe la doisprezece si toleranta, pe la doua. Dar numai daca te dregi nitel cu o ciorba de burta. Dupa o ciorba fierbinte, scrii relaxat comentarii parlamentare si chiar il intelegi pe Vacaroiu. La urma urmei, de ce vesnicia trebuie sa semene cu Dumnezeu, sa aiba barba alba si un baston in mana, si nu cu Vacaroiu?

Seara, se scriu bine articolele cu continut social. Mai ales daca nu te doare nimic si ultimele analize ti-au iesit in limitele normale. E drept ca normale la limitele de sus, dar mai e pana la cimitir. Asa ca seara ai multa intelegere pentru toti, indiferent cine cu cine voteaza la alegeri. Primeste, dragul de popor, exact ce-a votat, dar asta nu-i treaba ta. Ar fi treaba ta, daca ai fi presat sa scrii in felul in care gandesc altii. Atunci ai vedea clar tot ceea ce altii vad confuz si revoltandu-te, ai indrazni sa spui si de ce lasitatea, indiferenta si prostia dau garantii doar pentru un trai prost.

Seara insa tot omul e mai tolerant. De-a dreptul lucid esti numai dupa miezul noptii.

Nu-i deloc recomandabil sa abuzezi de luciditate. Or sa creada serviciile secrete ca nu-i vorba doar de bunul simt, la care ajunge cetateanul intr-un tarziu de noapte sau de viata, ci de un plus de informatii. Serviciile secrete nu cred in bunul simt. Cred doar in ce stiu ele sa faca si in ce au mai facut. Noaptea, scrii doar cand nu mai ai incotro si constiinta nu te mai lasa sa fii oportunist si dispus la vanzari de frate.

Dupa o noapte alba, dimineata nu e neaparat neagra. Poate sa fie maro, verde, roza sau portocalie. Fiindca vine o noua zi, iar o noua zi poate sa insemne si o noua viata. Scrii tot un articol zilnic, insa ai sansa sa inversezi jumatatile zilei, sa incepi dimineata cu o ciorba de burta si sa termini seara cu o sticla de vin.

Dar guvernul, parlamentul, lumea, ce zic ei despre tine, despre lupta ta cu orele zilei, despre noptile albe care se inmultesc si-ti fac sufletul vraiste? Ce sa zica? Nimic. Bun sau rau, orice articol dureaza o zi. Iar daca nu-l scrii tu, locul gol il iau imediat altii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.