BULGARIA - Presedintele Rusiei face miscari inteligente la sfarsit de mandat
Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a inceput ieri o vizita de doua zile in Bulgaria. Putin s-a deplasat la Sofia pentru a incheia doua acorduri,
BULGARIA - Presedintele Rusiei face miscari inteligente la sfarsit de mandat
Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a inceput ieri o vizita de doua zile in Bulgaria. Putin s-a deplasat la Sofia pentru a incheia doua acorduri, in domeniul nuclear si cel petrolier. Liderul de la Kremlin a avut ieri o intrevedere cu presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, cu care a discutat pe marginea proiectelor economice comune. Astazi presedintele Vladimir Putin este asteptat sa-i intalneasca pe premierul bulgar, Serghei Stanisev, si pe Gheorghi Pirinski, presedintele Parlamentului. Vizita lui Putin marcheaza totodata cea de-a 130-a aniversare a eliberarii Bulgariei de sub dominatia otomana. PRIORITATI ECONOMICE. Proiectul petrolier Burgas-Alexandropolis, Centrala atomoelectrica de la Belene, gazoductul Magistrala de Sud si reluarea legaturilor de feribot sunt accentele economice ale vizitei lui Putin, aminteste corespondentul Radio Romania Actualitati (RRA). Concernul Atomstroiexport promite punerea in functiune, pana in 2014, a celor doua reactoare de la Belene, cu o putere totala de 2.000 MW, aminteste RRA. Circa 30% din lucrarile de constructie-montaj vor fi executate de Areva din Franta si de Siemens din Germania. Potrivit RRA, prin conducta Burgas-Alexandropolis vor fi tranzitate, ocolind stramtorile Bosfor si Dardanele, intre 35 si 50 de milioane de tone de titei pe an. In centrul discutiilor dintre delegatia condusa de Putin si responsabilii bulgari s-a aflat semnarea unui eventual acord pentru construirea conductei South Stream. Proiectul este concurentul gazoductului Nabucco si vizeaza constructia unei conducte de 900 de kilometri lungime, care va traversa Marea Neagra, pentru a face legatura intre Rusia si Bulgaria, de unde se va imparti in doua “brate” - unul spre Austria, celalalt spre Grecia, de unde va ajunge pana la Otranto, pe coasta Italiei. In preziua vizitei incepute ieri, ministrul bulgar al Economiei, Petar Dimitrov, declara ca Sofia si Moscova nu au reusit sa se puna de acord cu privire la cine va fi proprietarul gazoductului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.