Repopularea Dunarii cu pui de sturioni pune pe jar lumea afacerilor din domeniu. O actiune pentru care Ministerul Agriculturii a alocat anul trecut circa 900.000 de euro tinde sa ajunga in justitie, existand voci care sustin ca aceasta afacere a de

Repopularea Dunarii cu pui de sturioni pune pe jar lumea afacerilor din domeniu. O actiune pentru care Ministerul Agriculturii a alocat anul trecut circa 900.000 de euro tinde sa ajunga in justitie, existand voci care sustin ca aceasta afacere a decurs la adapostul ilegalitatilor.

La data de 27.12 2007, cand mare parte din romani se aflau in febra Sarbatorilor, firma Kaviar House - Tulcea, apartinand femeii de afaceri Marilena Maereanu, a populat Dunarea cu 15.000 de moruni, deversarea avand loc la Harsova si Isaccea. Acest eveniment a fost picatura care a umplut paharul. Proprietarul societatii SC Beluga Farm Group, Robert Raduta, a alertat toate autoritatile implicate, cat si DNA, sustinand ca aceasta ultima deversare a fost facuta ilegal, firma ce a efectuat deversarea primind ajutor substantial din partea CNFP (Compania Nationala a Fondului Piscicol), care nu avea drept sa faca o astfel de achizitie fara licitatie publica, in conditiile in care de aceasta repopulare trebuia sa se ocupe Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA). Mai mult, pretul unui puiet de morun a fost de 15 euro (plus TVA), in timp ce Ministerul Agriculturii a alocat doar 8 euro/bucata. Justitia trebuie acum sa gaseasca buzunarul din care a fost suplimentat pretul si cine va suporta diferenta de 7 euro (in total peste 100.000 de euro) pentru fiecare morun deversat in Dunare la finele anului 2007.

"HOTUL STRIGA HOTII". Si cum deversarea a avut loc in timp ce majoritatea institutiilor aproape ca-si inchisesera portile, Robert Raduta pare indreptatit sa sustina ca totul miroase a o mare ilegalitate. "Iata ca femeia care sustinea sus si tare in urma cu aproape o luna de zile ca eu am facut ilegalitati la popularea Dunarii cu nisetru da dovada ca a incalcat legea. A incercat pe toate fronturile sa-mi puna bete-n roate impreuna cu Garda de Mediu. A devenit peste noapte liberala convinsa, uitand ca sotul ei se lauda peste tot ca este prieten cu fostul ministru democrat Sulfina Barbu. A contestat licitatia in care eu am castigat, cu toate ca nu avea nici un drept sa faca acest lucru. Nu s-a calificat la licitatia pentru morun din proprie vina (n-a achizitionat caietul de sarcini), ea contestand si licitatia la nisetru, la care nici macar n-a participat, tergiversand astfel doua saptamani deversarea nisetrilor, stiind ca 21.12 2007 era data-limita a contractului de repopulare. Contestatia dumneaei a fost doar inregistrata si in nici un caz admisa. Spunea atunci ca eu am populat Dunarea cu hibrizi, dar testele ADN facute la INCCD Tulcea au demonstrat faptul ca Beluga Farm Group a populat suta la suta cu pui de nisetru originari din parinti capturati din Dunare. Atat ADN-ul, cat si examenul morfologic demonstreaza fara echivoc acest lucru. Acum se dovedeste clar faptul ca este adevarat proverbul 'Hotul striga hotii>>", a mai sustinut Robert Raduta, acesta afirmand ca deja a deschis actiune in judecata pe numele Marilenei Maereanu pentru o serie de ilegalitati comise in acest sens, dar si impotriva comisarului-sef al Garzii de Mediu, care, dupa cum sustine dumnealui, a fost amendat degeaba cu 6.000 lei, desi aceasta institutie nu avea dreptul sa ia aceasta masura.

DEZAMAGIRE. Desi ar trebui sa fie preocupat de multe alte probleme stringente legate de mediu, comisarul-sef al Garzii de Mediu, Octavian Popa, isi face timp din belsug atunci cand vine vorba despre "popularea Dunarii cu sturioni". El a tinut sa precizeze ca toata aceasta afacere este cercetata de organele abilitate, iar cel mult in doua saptamani va putea da mai multe detalii in acest sens. "Nu am intervenit in toata aceasta poveste. Cu toate acestea, cred cu tarie ca a fost o neimplicare a unor persoane din diferite institutii. Lucrurile sunt inca analizate si se vor face ample investigatii fata de aceste deversari de peste. Pana acum au fost aplicate doar cateva amenzi, insa peste doua saptamani sper ca se va putea afla adevarul. Noi suntem o institutie care aplica legea, nu intervine in afaceri", a tinut sa precizeze Octavian Popa.

Conform datelor si documentelor puse la dispozitia noastra de Robert Raduta, ne exprimam dezamagirea fata de directorul filialei mehedintene a Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol, Dorel Staicut, care in urma deversarii de puiet de nisetru de catre firma Beluga Farm Group, apartinand lui Robert Raduta, a incercat sa prezinte distorsionat realitatea si sa arunce intr-o lumina proasta intreaga afacere a omului de afaceri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.