Acordul pentru construirea conductei South Stream, principalul scop al vizitei pe care Vladimir Putin o inceput-o ieri  in Bulgaria, pare sa fie amenintat de un esec, comenteaza cotidianul Gazeta.ru, citat de RIA Novosti, informeaza NewsIn. Sout
Acordul pentru construirea conductei South Stream, principalul scop al vizitei pe care Vladimir Putin o inceput-o ieri in Bulgaria, pare sa fie amenintat de un esec, comenteaza cotidianul Gazeta.ru, citat de RIA Novosti, informeaza NewsIn. South Stream este o conducta care ar urma sa traverseze Marea Neagra, apoi Bulgaria, pentru ca apoi sa se imparta spre Grecia si Italia in sud, respectiv Serbia in nord. South Stream este considerat un concurent al proiectului Nabucco, ce ar urma sa transporte gaz din regiunea caspica via Georgia si Turcia si conceput pentru a fi o alternativa europeana la reteaua de conducte rusesti. Publicatia rusa citata subliniaza ca in ajunul vizitei lui Vladimir Putin, liderii bulgari au declarat ca semnarea acordului a fost amanata. Pe de alta parte, potrivit presei ruse, Putin ar fi trebuit sa se intalneasca la Sofia si cu presedintele si premierul sarb, pentru a coopta aceasta tara la proiectul South Stream. Insa cotidianul sarb Vecerne Novosti il citeaza pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care afirma ca niciun oficial sarb nu va merge la Sofia pentru a-l intalni pe Putin si nici presedintele rus nu va merge in Serbia. "Belgradul este ocupat cu probleme mai importante in prezent, pentru ca duminica se vor desfasura alegeri prezidentiale", a subliniat seful Diplomatiei ruse.
Potrivit Nezavisimaia Gazeta, expertii rusi erau convinsi ca acordul pentru South Stream va fi semnat in 18 ianuarie, la Sofia. Cotidianul apreciaza ca gazoductul va fi totusi construit, dar Rusia va trebui sa faca unele concesii pentru aceasta.Problema Bulgariei este geopoliticaDin punctul de vedere al analistilor, problema Bulgariei cu acest proiect nu este atat economica, cat mai degraba geopolitica. "Este vorba despre o mare miza geopolitica. Bulgaria este o tara saraca, vrea sa obtina maximum de avantaje de pe urma aderarii la UE care incearca, la randul sau, sa isi diversifice cat mai mult itinerariile de aprovizionare cu gaz, reducand participarea Rusiei.
Totusi, Bulgaria are si interese locale, incearca sa obtina maximum de profit din tranzitarea combustibilului rus", explica Dmitri Oreskin, de la Institutul de Geografie al Academiei de Ştiinte a Rusiei.
Sofia este, pe de o parte, interesata de livrarile ruse de energie, dar pe de alta parte nu vrea sa aiba in Europa imaginea unui stat prorus, considera si Aleksei Makarkin, director general adjunct al Centrului de tehnologii politice. Potrivit lui, prezenta la Sofia in acelasi timp a doua mari proiecte cu participare rusa (al doilea fiind conducta de petrol Bourgas - Alexandroupolis) i-ar putea crea aceasta imagine. De aceea, liderii bulgari vor da dovada de cea mai mare prudenta fata de South Stream.Rusia poate contracara influenta SUAPe de alta parte, nu trebuie neglijat rolul Statelor Unite in aceasta problema. South Stream face concurenta proiectului "proamerican" Nabucco. Daca va fi construit South Stream, nu va mai fi nevoie de Nabucco.
Analistii sunt insa de parere ca Rusia poate contracara influenta Statelor Unite, pentru a obtine castig de cauza pentru South Stream.
"Rusia poate face presiuni asupra Statelor Unite cu ajutorul aliatilor din Europa, Germania si Franta, care sunt foarte interesate de resursele energetice ruse", apreciaza Oreskin. "In orice caz, Rusia va face in Bulgaria concesii considerabile, caci acest proiect este important pentru Rusia", continua el.
Analistul Makarkin crede ca vizita lui Putin in Bulgaria sporeste sansele de succes ale proiectului, fara sa le faca insa absolute.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.