Comunicarea cu cainele dumneavoatra va deveni mult mai usoara. Un soft va va permite sa intelegeti exact ceea ce vrea sa va spuna animalul dumneavoatra de casa. Cercetatorii maghiari lucreaza la un program de computer ce analizeaza latratul cainilor
Comunicarea cu cainele dumneavoatra va deveni mult mai usoara. Un soft va va permite sa intelegeti exact ceea ce vrea sa va spuna animalul dumneavoatra de casa. Cercetatorii maghiari lucreaza la un program de computer ce analizeaza latratul cainilor, care i-ar putea ajuta pe oameni sa inteleaga mai bine emotiile primare ale animalelor, a indicat specialistul in etologie Csaba Molnar. Molnar si colegii sai de la Universitatea ELTE din Budapesta au testat programul, care a putut distinge reactiile emotionale ale unui numar de 14 caini, de la crescatoria Mudi, in sase situatii: atunci cand animalul este singur, cand vede o minge, cand se joaca, daca se bate, cand intalneste un strain si cand pleaca la plimbare. Molnar a declarat ca acest program poate fi utilizat la conceperea unui dispozitiv util pentru comunicarea dintre om si caine. Programul a recunoscut corect, in proportie de 43%, reactiile emotionale ale cainilor, pe baza latratului lor si scheunatului lor. Cercetatorii spun ca programul poate fi imbunatatit. Molnar a mai indicat ca studiul a furnizat si informatii potrivit carora chiar si oamenii care nu au experienta in legatura cu cainii pot intelege diferite tipuri de latrat.

Chinezii curata grajdurile cu ajutorul ramelor cu ocazia Jocurilor Olimpice
Aproape 80.000 de rame vor curata grajdurile de la Hong Kong, care vor gazdui caii participanti la competitia olimpica din acest an. Acestea au fost incluse intr-un program de reciclare in folosul agriculturii. Aceste mici creaturi se hranesc cu deseurile din grajduri, iar excrementele lor sunt utilizate ca ingrasamant in agricultura, explica specialistii chinezi. Responsabilii grajdurilor de la Hong Kong au decis ca toate deseurile rezultate dupa probele olimpice de calarie, respectiv baliga cailor, resturile furajere si alte reziduuri, trebuie reciclate. Pentru a se ocupa de aceasta operatiune, chinezii au apelat la o firma australiana de biotehnologie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.