Sub ministeriatul lui Eugen Nicolaescu, la Ministerul Sanatatii nu mai exista nici o retinere atunci cand vine momentul desemnarii unor directori de spitale. Nu este nici un secret pentru nimeni ca spitalele arata atat de jalnic, iar calitatea actulu
Sub ministeriatul lui Eugen Nicolaescu, la Ministerul Sanatatii nu mai exista nici o retinere atunci cand vine momentul desemnarii unor directori de spitale. Nu este nici un secret pentru nimeni ca spitalele arata atat de jalnic, iar calitatea actului medical este execrabila, din cauza prostului management si a modului banditesc in care se fac achizitiile publice ori sunt jecmaniti pacientii, pusi de multe ori sa scoata bani din buzunar, daca doresc anumite servicii sau medicamente. Pe fondul acestei stari de fapt, care umileste orice cetatean cu probleme de sanatate care intra in institutiile spitalicesti, la Ministerul Sanatatii se continua cu numirea unor manageri asupra carora planeaza grave acuzatii, au dosare penale sau se afla in cercetarea Directiei de control a ministerului. Faptul demonstreaza ca ministrul liberal Eugen Nicolaescu nu e alarmat de situatia existenta si numeste in functiile de directori de spitale persoane compromise, ale caror dosare sunt ingropate la Directia de control a ministerului.
Demis in 2006, reinscaunat in 2006
La 13 decembrie 2006, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, l-a numit ca director al Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala "Prof. dr. D. Theodorescu", situat in Calea Plevnei nr. 17 - 21 din Capitala, pe doctorul Marian Vladimir Constantinescu. Decizia a socat intregul personal al spitalului, intrucat Marian Vladimir Constantinescu fusese eliberat din functia de director cu doar sase luni inainte, in cadrul masurilor de reorganizare a sistemului sanitar, ca urmare a Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 189 din 28 mai 2006. La respectiva data, in locul lui Vladimir Constantinescu a fost numit ca director interimar dr. Victor Ghita.
Noul director interimar, dr. Victor Ghita, nu a putut proceda la predarea-primirea patrimoniului spitalului, asa cum cereau prevederile legale, acuzand public faptul ca fostul director a parasit institutia fara a se achita de obligatiile de ex-manager. Pentru a nu se incarca cu responsabilitatea faptelor fostei conduceri, asupra careia planau grave suspiciuni, la 28.07.2006 s-a incheiat un contract de audit cu o societate autorizata si inregistrata in tabloul Corpului Expertilor Contabili din Romania, pentru a efectua un control financiar al modului de cheltuire a banului public in perioada 2005 - trimestrul I al anului 2006. Rezultatul auditului financiar a scos la iveala o gaura de peste 5.370.000.000 de lei vechi, rezultata din fel de fel de "inginerii financiare". Imediat, tot in luna august 2006 a fost informata prompt despre dezastrul financiar depistat atat conducerea Ministerului Sanatatii - personal ministrul Eugen Nicolaescu, cat si Autoritatea de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti. Numeroasele memorii adresate responsabililor din Sanatate au culminat cu formularea unei plangeri penale impotriva lui Marian Vladimir Constantinescu, inregistrata la 27.11. 2006 la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, in care fostul manager era incriminat pentru infractiunile de abuz in serviciu, incalcarea legii privind achizitiile publice, deturnarea de fonduri publice si altele.
Noua dictatura
In pofida plangerilor penale si a multiplelor sesizari adresate conducerii Ministerului Sanatatii, ministrul Eugen Nicolaescu a permis ca Marian Vladimir Constantinescu sa participe la concursul din noiembrie 2006 unde, ca un facut, a luat cea mai mare nota. Dupa care, acelasi Nicolaescu l-a numit director la acelasi spital de unde fusese demis cu sase luni mai inainte. Astfel, Vladimir Constantinescu a revenit in decembrie 2006 in functia de director si prima sa grija a fost sa-si arate muschii in fata celor care i-au facut "greutati" reclamandu-l. Una dintre victime a fost consilierul juridic Gelu Grigoras, care la 28 decembrie 2006 i-a scris - inutil - ministrului Nicolaescu ca proaspat revenitul manager l-a chemat la el in birou si i-a cerut sa-si scrie imediat demisia. Pentru ca a refuzat, a fost chemat si a doua zi, in prezenta unei juriste readuse si ea in spital, a fost acuzat ca a semnat acte care "afecteaza persoana managerului" si "amenintat sa-mi dau demisia".
Bani incasati fara chitanta
In plangere, ca si in memoriile catre ministrul Nicolaescu, s-a aratat ca sub manageriatul lui Marian Vladimir Constantinescu la spital s-au incasat sume in numerar de la pacienti, fara a se elibera chitante si fara ca respectivele sume sa fie depuse la casierie.
Conform concluziilor consilierului juridic Gelu Grigoras, bazate pe nota de audit "spitalul realizeaza venituri proprii inclusiv din activitatea de Ambulatoriu. Cu toate acestea, fiind vorba de incasari in numerar, nu a fost instituita o procedura de incasare, inregistrare si control a sumelor incasate. In acest fel se poate trage concluzia ca, deliberat s-a procedat contrar normelor financiare, creandu-se posibilitatea ca parte din incasari sa fie insusite in mod direct de chiar persoanele cu atributii de conducere. In acest fel se poate explica nerealizarea in procent de 29,2% a planului preconizat din venituri proprii, cu alte cuvinte suma de 255.289 RON se presupune ca a fost realizata, dar neinregistrata si a luat o destinatie ilegala, prin nedepunerea in casierie".
S-a mai sesizat faptul ca s-au achizitionat fel de fel de produse la preturi nejustificat de mari fata de cele practicate pe piata, prin nerespectarea procedurilor de achizitie publica. Ca au fost achitate din bugetul institutiei contravaloarea unor convorbiri telefonice pentru persoane care nu erau angajate ale spitalului, printre care si telefonul mobil al fiicei lui Marian Vladimir Constantinescu. In acest sens s-a invocat decontarea in 2005 a peste 610 milioane lei vechi, reprezentand contravaloarea unor facturi ale companiei de telefonie mobila Vodafone (Connex) emise pe numele fiicei directorului si ale unor cadre didactice universitare din cercul de apropiati ai directorului.
Ministerul invoca promovarea prin concurs
Reporterii ZIUA au adresat ministrului Nicolaescu (foto) un set de intrebari la obiect, referitoare la "recuperarea" lui Vladimir Constantinescu, pe fondul fraudelor de care este acuzat si de care ministrul era informat.
Raspunsul primit de la Minister, si nu de la ministru, ne anunta sec ca directorul a fost numit ca urmare a promovarii unui concurs, iar "in ceea ce priveste reclamatiile la care va referiti, depuse impotriva d-lui director de catre o serie de persoane, va informam ca reprezentantii Directiei de Control a MSP sunt in curs de verificare a chestiunilor semnalate. Dupa finalizarea acestor verificari, va vom aduce la cunostinta masurile care vor fi aplicate in acest caz, in functie de rezultate". Iata asadar cum trateaza ministrul liberal Eugen Nicolaescu un caz grav in care i s-a semnalat fraudarea banului public cu peste 5,3 miliarde lei vechi. Mai intai numeste directorul si pe urma face verificarile de rigoare. Cercetari care, dupa cum se vede, sunt tinute la sertar din luna august a anului trecut, in conditiile in care exista un audit financiar finalizat. In aceeasi nota, am adresat si directorului Vladimir Constantinescu un set de intrebari, prin fax, la secretariatul sau, in care i-am solicitat un punct de vedere referitor la acuzele ce i se aduc. Directorul ne-a replicat ca are stiinta despre sesizarea penala de la Parchet, dar ca lasa la aprecierea institutiilor in drept sa solutioneze acuzatiile la adresa sa, pe care le-a calificat drept nereale. Directorul a mai adaugat ca a condus si conduce cu buna-credinta spitalul.
Abuz la Spitalul Colentina
Pe langa numirea unor personaje cu probleme in fruntea spitalelor, Nicolaescu refuza sa ii repuna in drepturi pe directorii care au demonstrat in instanta ca au fost dati afara in mod abuziv. Un astfel de caz este cel al fostului director al Spitalului Colentina, prof. dr. Sorin Simion (foto), caz prezentat pe larg de ZIUA. Acesta a formulat o plangere penala impotriva lui Eugen Nicolaescu, la Parchetul General, pe care il acuza de abuz in serviciu si nerespectarea hotararilor judecatoresti. Prof. dr. Sorin Simion, a fost inlaturat din fruntea Spitalului Colentina anul trecut in baza ordinelor nr.576/25.05.2006 si nr. 180/28.05.2006 emise de liberalul Nicolaescu. Decizia ministrului a fost contestata in instanta de prof. dr. Simion, Curtea de Apel Bucuresti dandu-i in prima faza castig de cauza lui Nicolaescu. Hotararea instantei a fost insa atacata cu recurs de catre fostul director al Spitalului Colentina, Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie anuland sentinta instantei inferioare si admitand astfel recursul prof. dr. Sorin Simion. (G.T.)
Sentinta ignorata
Cu toate acestea, si chiar daca hotararea instantei a fost publicata in Monitorul Oficial, decizia irevocabila a Inaltei Curti de Casatie nu a fost pusa in aplicare de catre ministrul Sanatatii nici pana in momentul de fata, iar prof. dr. Sorin Simion, in prezent sef al Clinicii de Chirurgie a Spitalului Colentina, nu si-a recuperat nici pana azi postul de director din care a fost inlaturat ilegal. Asta din cauza contabilului din fruntea Sanatatii care interpreteaza sentinta instantei supreme intr-un mod cat se poate de aberant. "Prin cererea introdusa la Curtea de Apel Bucuresti (Dosar nr. 7820/2/2006) ati solicitat anularea ordinelor ministrului Sanatatii nr. 576/2006 si 180/2006, fara a solicita si reintegrarea si plata drepturilor salariale. Prin Sentinta nr. 2984/2006 Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea. In urma declararii recursului impotriva sentintei mentionate, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus: admiterea recursului, modificarea in totalitate a sentintei, admiterea actiunii prin anularea ordinelor atacate. Instanta nu a dispus si asupra platii drepturilor salariale si a reincadrarii in functia detinuta. Fata de acest aspect, nu putem dispune mai mult decat a dispus instanta. Prin urmare, solicitarea dvs. este neintemeiata", sustine Eugen Nicolaescu.
Ministrul omite insa un pasaj extrem de important din sentinta emisa in iunie 2007 a Inaltei Curti in care se precizeaza ca "anularea unui act administrativ are ca efect nulitatea tuturor actelor juridice ulterioare". Cu alte cuvinte, in speta de fata, prin anularea celor doua ordine ale lui Nicolaescu inlaturarea din functia de director al spitalului a prof. dr. Sorin Simion este nula de drept. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.